Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Výstava v múzeu priblíži výsledky výskumu na hrade Hrušov

Na snímke stretnutie na hrade Hrušov. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Každodenný život na hrade priblíži výstava prostredníctvom hnuteľných artefaktov, ako aj viacerých obrazových a textových propagačných materiálov.

Zlaté Moravce 6. júna (TASR) - Prezentovať výsledky archeologického výskumu na hrade Hrušov z rokov 2013 až 2015 je cieľom výstavy, ktorá sa začne v utorok 7. júna v Múzeu v Zlatých Moravciach. Súčasťou výstavy bude aj cyklus prednášok venovaných obnove hradu od roku 2004, archeologickému výskumu v rokoch 2013 – 2021, stavebno-historickému výskumu hradu a každodennému životu na hrade, informovala kurátorka Stanislava Blahová. Výstava potrvá do 27. septembra.

Každodenný život na hrade priblíži výstava prostredníctvom hnuteľných artefaktov, ako aj viacerých obrazových a textových propagačných materiálov. "Návštevníkom predstavíme hradnú kuchyňu a stolovanie spolu s jedálničkom hradných obyvateľov, spoločne objavíme krásu kachlíc, zistíme, ako sa obyvatelia hradu obliekali, akým spôsobom trávili voľný čas a na aké skutočnosti poukazujú numizmatické nálezy," skonštatovala Blahová.

Výstavu pripravila Katedra archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre a Združením na záchranu stredovekého architektonického dedičstva nitrianskeho kraja – LEUSTACH. Zároveň je jednou z výstav cyklu o hradoch v Nitrianskom regióne, ktorý múzeum odštartovalo v roku 2021 a pripravuje pre svojich návštevníkov aj v tomto roku.