Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Výstava v Nitrianskej galérii sa zaoberá prepojením umenia a prírody

Nitrianska galéria oficiálne sprístupnila 15. decembra 2020 výstavu zloženú z diel viac ako dvoch desiatok výtvarníkov. Projekt s názvom Do prírody galérie? ponúkne v Reprezentačných sálach napríklad diela Martina Benku, Oresta Dubaya, Ernesta Zmetáka, Karola Plicku, ale aj mladej generácie umelcov. Na snímke diela od Petry Čížkovej. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Návštevníkom pripomenie, že v tichu prírody si viac uvedomujeme, že prežitie skutočného života nenájdeme v peniazoch a veciach, ktoré iba nahrádzajú pocit šťastia.

Nitra 15. decembra (TASR) – Nitrianska galéria v utorok oficiálne sprístupní výstavu zloženú z diel viac ako dvoch desiatok výtvarníkov. Projekt s názvom Do prírody galérie? ponúkne v Reprezentačných sálach napríklad diela Martina Benku, Oresta Dubaya, Ernesta Zmetáka, Karola Plicku, ale aj mladej generácie umelcov.

Podľa slov kurátorky Ľudmily Kasaj Poláčkovej je výstava úvahou o správaní, postavení a vnímaní umelca i človeka a jeho prepojením s prírodou. „Návštevník Nitrianskej galérie bude konfrontovaný so stopami prírody prenesenej do galérie pomocou výtvarných diel. Projekt je o spätosti človeka s prírodou, ale aj o jeho odviazaní z nej,“ uviedla Kasaj Poláčková.

Výstava Do prírody galérie? potrvá do 28. februára. Ako pripomenula jej kurátorka, návštevníkom pripomenie, že v tichu prírody si viac uvedomujeme, že prežitie skutočného života nenájdeme v peniazoch a veciach, ktoré iba nahrádzajú pocit šťastia. „V tichu galérie si zasa uvedomíme, že po prírode je umenie to jediné, čo nás presahuje,“ dodala Kasaj Poláčková.