Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Výstava v Prievidzi predstaví sakrálnu tvorbu Nemčekovej-Chmeliarovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Realizáciu výstavy, ktorá potrvá do 12. apríla, podporila i obec Nitrianske Sučany.

Prievidza 8. marca (TASR) - Obrazy so sakrálnymi motívmi z tvorby výtvarníčky z hornej Nitry Márie Nemčekovej-Chmeliarovej predstaví výstava Posolstvá obety a lásky v Galérii Imricha Vysočana v Prievidzi. Návštevníci si ju tam budú môcť pozrieť od štvrtka (9. 3.). Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Výstavné podujatie úzko korešponduje s kresťanskou symbolikou a najmä hlbším zmyslom Veľkej Noci, ktorým je obeta a láska. Prostredníctvom nej Kultúrne a spoločenské stredisko (KaSS) predstaví tvorbu autorky, ktorá od 80. rokov minulého storočia žila a tvorila v regióne hornej Nitry a obrazy so sakrálnymi motívmi boli v jej tvorbe dominantnými.

"Výstavu otvoríme vernisážou vo štvrtok, v rámci ktorej budeme prezentovať aj monografiu o autorke pod názvom Tvorba ako vyznanie viery z pera Amálie Lomnickej od Vydavateľstva Magma v Čadci," uviedla riaditeľka KaSS Dana Horná. Vyzdvihla, že vydavateľstvo poskytlo k prezentácii i súbor archívnych tlačí z cyklu autorky Krížová cesta, originály ktorého sa nachádzajú v kostole v Šali-Veči.

Realizáciu výstavy, ktorá potrvá do 12. apríla, podporila i obec Nitrianske Sučany. V nej autorka žila od 80. rokov 20. storočia do svojej smrti v roku 2014. Obrazy z pozostalosti poskytla jej rodina.