Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Výstava v Tatranskej Lomnici prezentuje fujaristov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Výstavná kolekcia od súčasných výrobcov pozostáva z desiatok fujár a píšťal rozličného zdobenia.

Tatranská Lomnica 17. mája (TASR) – Najnovšia výstava v Galérii Ústredia ľudovej umeleckej tvorby (ÚĽUV) v Tatranskej Lomnici predstavuje tvorbu fujaristov s dôrazom na rôznorodé techniky a výtvarné prvky ich zdobenia. "Návštevníci majú jedinečnú príležitosť detailne študovať dokonalé majstrovstvo ľudovej umeleckej výroby," uviedla kurátorka výstavy Mária Farkašová.

Výstava je návštevníkom sprístupnená od utorka do piatka od 10. do 16. hodiny a v sobotu od 9. do 15. hodiny. Výstavná kolekcia od súčasných výrobcov pozostáva z desiatok fujár a píšťal rozličného zdobenia. Techniky ako vyrezávanie, vybíjanie a vypaľovanie, kombinované s modernejšími technikami ako morenie a farbenie, intarzia, či vylievanie cínom, poukazujú na lokálnu rozmanitosť tohto ojedinelého hudobného nástroja. "Pri zdobení fujary má rozhodujúcu úlohu umelecká fantázia a variabilita autora, ktorý vytvára z prostého hudobného nástroja umelecký predmet vysokej estetickej kvality, zároveň však s jedinečným zvukom a ladením," objasnila Farkašová.

V Tatranskej Lomnici vystavuje viacero výrobcov, ako napr. Tibor Koblíček, Pavel Bielčik, Jozef Svoreň, Alexander Králik, Michal Fiľo, Mikuláš Vilhan, Ľubomír Párička, či Jozef Trebula, Štefan Andris, Martin Oberta, František Čordáš a Miroslav Varga. Na Slovensku je v súčasnosti aktívnych okolo dvesto výrobcov fujár. Väčšina z nich využíva tradičný spôsob výroby prevzatý od starších majstrov. Fujarista Michal Fiľo ovláda zložitý proces výroby tohto hudobného nástroja a postupne už desať rokov odovzdáva tieto znalosti ďalším generáciám v rámci programu vzdelávania ÚĽUV. "Som rád, že môžem byť jedným z nositeľov tradícií a svoje skúsenosti odovzdávať ďalším generáciám v Regionálnom centre remesiel ÚĽUV Banská Bystrica. ÚĽUV je jedinou štátnou kultúrnou organizáciou, ktorá má výrobu fujár zahrnutú aj vo svojom vzdelávacom programe," konštatoval Fiľo.

Fujara je hudobný a umelecký artefakt, ktorý nemožno nájsť nikde inde na svete. Práve preto sa slovenská fujara a jej hudba teší uznaniu UNESCO, a figuruje medzi Majstrovskými dielami ústneho a nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva už 10 rokov. Téme Fujara v UNESCO sa bude venovať aj seminár, ktorý organizuje ÚĽUV v rámci svojho podujatia Sviatok remesla v Banskej Bystrici, 28. mája o 10. hodine v Stredoslovenskom osvetovom stredisku. Výrobu a zdobenie fujár si môžu návštevníci v tento deň pozrieť, ale aj vyskúšať v Regionálnom centre remesiel ÚĽUV Banská Bystrica.

Galéria ÚĽUV Tatranská Lomnica je stály výstavný priestor v Tatranskej Lomnici, od roku 2009 určený na prezentáciu autorských a kolektívnych výstav z oblasti súčasného remesla a ľudovej umeleckej výroby. Od roku 2013 je galerijný priestor rozšírený aj o predajnú časť, kde je možné zakúpiť ľudovo-umelecké výrobky z distribúcie ÚĽUV.