Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Výstava Vandrovali hudci v Zl. Moravciach predstaví tradičné nástroje

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava Vandrovali hudci potrvá v zlatomoravskom múzeu do 16. januára.

Zlaté Moravce 3. novembra (TASR) - V Múzeu v Zlatých Moravciach sprístupnia vo štvrtok výstavu Vandrovali hudci. Nová expozícia je súčasťou cyklu Ponitrianskeho múzea s názvom Z klenotnice kultúrneho dedičstva.

Ako uviedla kurátorka Patrícia Žáčiková, návštevníci na výstave uvidia tradičné slovenské hudobné nástroje. "Sú medzi nimi zvonce, ozembuch, drumbľa, rapkáč, bubon, citara, viola, husle, ale aj bič, píšťaly, fujara, gajdy či roh. Slovensko má výnimočne rozsiahly a osobitý ľudový inštrumentár, ktorý typovým rozsahom a mnohostrannou hudobnou funkciou presahuje iné európske nástrojové tradície," povedala Žáčiková.

Výstava Vandrovali hudci potrvá v zlatomoravskom múzeu do 16. januára. "Návštevníci sa na nej dozvedia, že hudobné nástroje sú významným prostriedkom na rozvíjanie a tradovanie ľudovej hudby. Folklór alebo ľudové piesne neboli len zábavou alebo krátením si chvíle, ale mali množstvo ďalších funkcií. Vychovávali, vzdelávali, boli súčasťou obradov, združovali, mali estetickú funkciu, harmonizovali človeka, boli jeho duševnou potravou," pripomenula Žáčiková.