Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Výstava Viera, víno, vzájomnosť odhalí príbeh reformácie

Malokarpatské múzeum Foto: Facebook Malokarpatské múzeum

V roku 2017 si pripomíname 500. výročie reformácie, ktorá zasiahla a ovplyvnila historický vývoj takmer celej Európy. Reformačné myšlienky neobišli ani územie Slovenska.

Pezinok 9. septembra (TASR/Teraz.sk) - Ako ovplyvnila reformácia mestá a obce malokarpatskej oblasti, s akými ťažkosťami museli evanjelickí veriaci bojovať či kto sa zaslúžil o rozvoj cirkevného, kultúrneho a národného života malokarpatských miest. Aj na tieto otázky nájdu odpovede návštevníci výstavy Viera, víno, vzájomnosť. Jej vernisáž sa uskutoční 28. septembra v pezinskom Malokarpatskom múzeu. TASR o tom informovala kurátorka výstavy Lucia Burdová.

"V roku 2017 si pripomíname 500. výročie reformácie, ktorá zasiahla a ovplyvnila historický vývoj takmer celej Európy. Reformačné myšlienky neobišli ani územie Slovenska," pripomenula Burdová. Hoci šírenie reformácie, ktoré zasiahlo Slovensko a jeho mestá už v 16. storočí, bolo podľa jej slov spojené s následným protireformačným tlakom, povstaniami a vojnami za náboženskú slobodu, stala sa reformácia dôležitým medzníkom, ktorý poznamenal kultúrny, spoločenský aj národnostný rozvoj našich miest.

Reformácia zasiahla a našla svoje uplatnenie aj v oblasti pod Malými Karpatmi, konštatovala kurátorka výstavy. "Na území, kde už od 13. storočia bolo nemecké obyvateľstvo dôležitou súčasťou osídlenia, sa reformačné hnutie veľmi rýchlo rozšírilo a našlo podporu ako medzi Nemcami, tak aj medzi Slovákmi," vysvetlila Burdová s tým, že postavenie miestnych evanjelikov nebolo vždy jednoduché. Kým v 17. storočí evanjelická cirkev v malokarpatských mestách dominovala, pod vplyvom politických a spoločenských udalostí sa jej pozícia v jednotlivých obdobiach menila.

"Návštevníci výstavy vďaka starým liturgickým predmetom, dobovým dokumentom a náboženským knihám odhalia príbeh reformácie, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou miestnych dejín,"
uzavrela Burdová, podľa ktorej výstava predstaví príbeh viery, kalichu a vína, príbeh vzájomnosti v čase netolerancie a príbeh spolupatričnosti.

Výstava Viera, víno, vzájomnosť v Malokarpatskom múzeu potrvá do 30. novembra.