Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Výstavba kompostárne v Kežmarku finišuje

Kompostáreň bioodpadov, ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Skúšobná prevádzka je naplánovaná v júli.



Kežmarok 21. júna (TASR) - Výstavba kompostárne v Kežmarku v súčasnosti finišuje, ide o projekt podporený z európskych zdrojov. Primátor Kežmarku Ján Ferenčák informoval, že v týchto dňoch sa začína montáž technológie. "Následne stavbu čaká kolaudačný proces a na 5. júla je naplánovaný začiatok skúšobnej prevádzky," uviedol.

Všetok biologický materiál sa v novej kompostárni bude spracovávať tzv. aeróbným spôsobom. Vháňaním kyslíka sa postupne degraduje odpad a pripraví sa na ďalšie spracovanie. "Zemina a hnojivo vyrobené v kompostárni budú prínosom nielen pre mestskú zeleň, ale aj pre záhrady Kežmarčanov a obyvateľov z okolitých miest a obcí," upozornil primátor s tým, že výsledkom bude kompost vhodný aj na organické pestovanie.

Samospráva získala na realizáciu projektu vrátane nákupu techniky prostriedky v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške viac ako 2,6 milióna eur. Mesto sa na realizácii podieľa spolufinancovaním vo výške 140.000 eur. Zariadenie na kompostovanie je určené na ročný vstup 4000 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Jeden kompostovací box je možné naplniť do výšky 2,5 metra a zmestí sa doň až 300 kubických metrov materiálu. Samotná kompostáreň bude pozostávať z viacerých stavebných objektov.