Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Výstavba oporného múru v Novej Hrboltovej si vyžiada vyše 800.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Oporný múr bude tvoriť železobetónový veniec s výškou 1,2 metra, založený na mikropilótach. Celková dĺžka oporného múru bude 157 metrov, priblížila hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová.

Ružomberok 26. marca (TASR) - Práce na výstavbe oporného múru cesty tretej triedy v ružomberskej časti Nová Hrboltová sa začnú v apríli. V závislosti od klimatických podmienok potrvajú približne päť mesiacov a vyžiadajú si investíciu viac ako 800.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.

Doplnila, že vybudovaním oporného múru dôjde k stabilizácii telesa cesty. "V súčasnosti je odtrhnutá krajnica cesty. Dochádza k jej zosuvu spolu s priľahlým svahom a hrozí jej zrútenie na železničnú trať, ktorá sa nachádza pod úrovňou telesa cesty. Oporný múr bude tvoriť železobetónový veniec s výškou 1,2 metra, založený na mikropilótach. Celková dĺžka oporného múru bude 157 metrov," priblížila.

"Pred začatím stavebných prác je potrebné vytýčiť inžinierske siete a zdemontovať existujúce poškodené zvodidlá. Následne sa zrealizujú výkopové práce, mikropilóty, zhotovenie podkladového betónu a ďalšie práce v zmysle technologického postupu výstavby oporného múru," objasnila riaditeľka odboru dopravy Úradu ŽSK Gabriela Tisoňová.

Obmedzenia v doprave budú podľa Lacovej platné od 2. apríla do 30. augusta 2024. "Doprava na ceste bude počas stavebných prác riadená svetelnou signalizáciou v jednom jazdnom pruhu, s povolenou rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu. Dochádzať bude ku krátkodobým úplným uzáverám cesty, ktoré môžu spôsobiť zdržanie. Účastníkov cestnej premávky preto prosíme o trpezlivosť," dodala.

Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej rozbiehajú cestári stavebné práce na viacerých úsekoch ciest v kraji. "Po zimnej prestávke pokračujú práce na Vrbickom moste v katastri Liptovského Mikuláša za 2,47 milióna eur. Pracovať budeme na zosilnení povrchu vozovky v Liptovskej Lúžnej, Ružomberku, Liptovskej Štiavnici i Liptovskom Mikuláši. Zmodernizuje a zrekonštruuje sa viacero úsekov ciest druhej a tretej triedy v Komjatnej, Okoličnom, Hutách a Korytnici. Z eurofondov chceme rekonštruovať most v Bešeňovej. V regióne Liptov sa na tento rok naplánované investície v celkovom objeme 4,4 milióna eur," konkretizovala.