Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vystavia knihu s meteorologickými meraniami z roku 1724

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vystavená historická tlač obsahuje zbierku vedeckých výskumov najmä s meteorologickými meraniami z historického regiónu Sliezska, ktorý sa nachádzal na území súčasného Poľska a Česka.

Rimavská Sobota 9. marca (TASR) – Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote počas marca – mesiaca knihy vystavuje zbierku prírodovedných a medicínskych výskumov v originálnom pôvodnom vydaní v nemeckom jazyku z roku 1724. TASR o tom informovala knihovníčka múzea Iveta Krnáčová.

Vystavená historická tlač obsahuje zbierku vedeckých výskumov najmä s meteorologickými meraniami z historického regiónu Sliezska, ktorý sa nachádzal na území súčasného Poľska a Česka. Výskumy realizovala Akadémia prírodných kuriozít Wroclav v rozmedzí rokov 1717 až 1725, publikované boli približne na 1400 stranách.

"Výskumy z roku 1724, ktoré vlastní múzeum, sú spolu zviazané do jednej knižnej väzby. Originálnu pôvodnú väzbu viditeľne charakterizuje predovšetkým hladký svetlý pergamen, celoplošne pokrývajúci chrbát i knižné dosky. Knihu darovala múzeu začiatkom 20. storočia rodina Mariovszkych, o čom svedčia odtlačky pečiatok na prvej zachovanej strane knihy," priblížila Krnáčová.

Knihu s meteorologickými meraniami z roku 1724 v roku 2022 odborne očistila a konzervovala konzervátorka GMM. V priestoroch múzea bude historická tlač vystavená do konca marca.