Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Priestory OKS budú v novembri patriť ženským ľudovým čepcom z Oravy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Vernisáž sa uskutoční 6. novembra v priestoroch Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne.

Dolný Kubín 26. októbra (TASR) - Nielen fotografie ženských ľudových čepcov z objektívu Juraja Bednárika, ale aj prezentáciu ľudových odevov prinesie výstava pod názvom Lepší čepiec než vrkoč. Vernisáž sa uskutoční 6. novembra v priestoroch Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne. Pripravované podujatie je výsledkom výskumného projektu, ktorý umožnil svojím finančným príspevkom Fond na podporu umenia. TASR o tom informovala manažérka pre nehmotné prejavy tradičnej a ľudovej kultúry OKS Miroslava Ivanová.

„Hlavným cieľom projektu bola dokumentácia súčasného stavu výroby ženských čepcov,“ povedala Ivanová. Ako však uviedla, zaznamenávali sa aj zmeny, ktoré nastali vo výrobných postupoch, v dekorácii či príležitosti nosenia týchto odevných súčiastok. „Pozornosť sa pritom kládla na ženské čepce z vybraných lokalít Oravy ako na objekty, ktoré sa v rámci jednotlivých obcí odlišovali a zachovali si jednotlivé špecifiká,“ ozrejmila.

Podľa Ivanovej dôležitým krokom projektu bolo samotné zhotovenie ženských čepcov z jednotlivých obcí. Tie vyrobili oslovené ženy pre zbierkový fond OKS. Následne sa jednotlivé ľudové odevy vyfotografovali s dôrazom na čepce a publikovali v katalógu doplnené základnými textovými informáciami.

„Jedným zo záverečných krokov projektu je už spomenutá výstava, ktorá potrvá do konca mesiaca november,“ vysvetlila Ivanová. Návštevníci budú mať možnosť nahliadnuť do katalógu fotografií a naživo vidieť krásu ženských ľudových odevov z obcí Babín, Horná Lehota, Chlebnice, Kňažia, Malatiná, Pucov, Zuberec, Zázrivá a Žaškov, uzavrela.