Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Výstavu o štátnej symbolike si možno pozrieť aj v Košiciach

Na archívnej snímke vlajka Slovenskej republiky a v pozadí Bratislavský hrad. Foto: TASR - Martin Baumann

Štátny znak, štátna vlajka, štátna pečať a štátna hymna zhmotňujú samotnú identitu štátu a sú kodifikované aj priamo Ústavou SR.

Košice 11. októbra (TASR) - Výstavu s názvom Slovensko v štátnej symbolike si verejnosť bude môcť pozrieť aj v Košiciach. Návštevníkom Východoslovenského múzea (VSM) pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR, a tým aj uzákonenia štátnych symbolov samostatného Slovenska pripomenie pôvod a vývoj štátneho znaku.

"Výstava Ministerstva vnútra SR prináša viac ako 800 vzácnych, na Slovensku prvýkrát vystavovaných obrazových a textových exponátov, vyobrazení heraldických archívnych dokumentov a muzeálnych prameňov," priblížil riaditeľ Štátneho archívu v Košiciach Richard Pavlovič. Exponáty podľa neho dokumentujú zložitú, 1100 rokov trvajúcu cestu, pokiaľ sa z byzantského cirkevného a uhorského panovníckeho symbolu stal symbol dnešného územia Slovenska.

"Prehliadka výstavy návštevníka presvedčí o tom, že pôvod a zložitý vývoj slovenského znaku predstavuje mimoriadne zaujímavý, miestami až vzrušujúci príbeh," dodalo VSM. Pripomenulo, že štátne symboly sú spolu s ústavou jedným zo základných pilierov štátnosti. Štátny znak, štátna vlajka, štátna pečať a štátna hymna zhmotňujú samotnú identitu štátu a sú kodifikované aj priamo Ústavou SR.

Výstavu v septembri otvorili na Bratislavskom hrade, v Košiciach ju slávnostne otvoria v utorok. Pre verejnosť bude prístupná v priestoroch Historickej účelovej budovy VSM od stredy (12. 10.) do konca novembra. Sprievodným podujatím bude v stredu o 16.00 h prednáška autora výstavy, herolda Slovenska a spoluautora štátneho znaku SR Ladislava Vrtela. Spojená bude s diskusiou s verejnosťou.