Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Výťažok z košického Primátorského punču dosiahol viac ako 24 500 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Peniaze z uplynulého ročníka prerozdelia medzi neziskové organizácie Dorka, Homo homini, ako aj občianske združenia Nestačí len prežiť a Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Košice 6. januára (TASR) - Sumu 24.521 eur vyzbierali koncom minulého roka v rámci Primátorského punču počas vianočných trhov v Košiciach. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Dušan Tokarčík s tým, že výťažok z neho poputuje rovným dielom štyrom organizáciám.

"Vzhľadom na ekonomickú náročnosť tohto obdobia pre ľudí z pohľadu vysokej inflácie, cien energií a podobne, považujeme výsledok zbierky za nadštandardný a mimoriadne uspokojivý," uviedol s tým, že v roku 2021 ani v roku 2020 z dôvodu pandémie nového koronavírusu Primátorský punč neorganizovali. V roku 2019 vyzbierali 20.606 eur a v roku 2018 sumu 18.772 eur.

Peniaze z uplynulého ročníka prerozdelia medzi neziskové organizácie Dorka, Homo homini, ako aj občianske združenia Nestačí len prežiť a Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Tokarčík pripomenul, že subjekty môžu počas roka požiadať o zapojenie sa do Primátorského punču samy. "V zásade ich však vytypujú kolegovia z oddelenia sociálnych vecí Magistrátu mesta Košice. Každý rok sa subjekty obmieňajú," dodal.

Podľa jeho slov výťažok zbierky prerozdeľujú bez odrátania nákladov. "Náklady považujeme za príspevok mesta na charitu a sú zahrnuté v rozpočte na Košické rozprávkové Vianoce, pričom predstavujú sumu približne 12.000 eur," doplnil s tým, že všetci, ktorí punč podávajú, vykonávajú túto činnosť bezodplatne.