Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Výťažok z polievky sv. Alžbety si rozdelia 2 charitatívne organizácie

Snímka z charitatívnej akcie. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Jedným z aspektov zbierky je podľa neho aj propagácia charity medzi Košičanmi a zmena postoja k nej.

Košice 11. novembra (TASR) – Podávaním polievky svätej Alžbety pre ľudí v núdzi a dobrovoľnou zbierkou si v piatok (12. 11.) popoludní v Košiciach pripomenú druhé výročie vyhlásenia svätej Alžbety Uhorskej za patrónku mesta. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že výťažok poputuje dvom charitatívnym organizáciám pôsobiacim v Košiciach.

Pôstnu šošovicovú, takzvanú polievku chudobných, budú podávať na rohu Hlavnej a Alžbetinej ulice v piatok od 13.00 do 18.00 h. „Tí, ktorí chcú pomôcť ľuďom v núdzi, si ju budú môcť kúpiť za dobrovoľný príspevok v minimálnej výške jedno euro,“ uvádza mesto. Charitatívny zámer podporuje deň pred konaním podujatia aj rozvozom polievky do mestských podnikov a inštitúcií. Podávaná má byť tiež v jedálni košických oceliarní.

Cieľom aktivity je šíriť odkaz patrónky mesta Košice a pomáhať tým, ktorí si už sami pomôcť nevládzu,“ dodáva mesto s tým, že výťažok poslúži na podporu úhrad nákladov spojených s prevádzkovaním košických združení Útočište a Suverénny rád maltézskych rytierov.

Jedným z aspektov zbierky je podľa neho aj propagácia charity medzi Košičanmi a zmena postoja k nej. „Žijeme neľahké časy, keď viac ako predtým potrebujeme vnímať potreby tých najslabších, chrániť ich a byť im oporou. Som presvedčená o tom, že touto charitatívnou akciou zároveň zvyšujeme povedomie o živote svätej Alžbety Uhorskej. Jej bezhraničná oddanosť a pomoc núdznym môžu byť inšpiráciou a motiváciou aj pre dobrovoľníctvo v našom meste,“ povedala viceprimátorka mesta Lucia Gurbáľová.

Varenie dobročinnej polievky majú na starosti kuchári zo združenia Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc, ktorí mimo svojho zamestnania bez nároku na odmenu varia pre ľudí v ťažkých a krízových situáciách. Pripraviť majú 1400 porcií.