Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vytriedené tetrapaky sa ako ekologické výrobky vrátia do škôl v Trnave

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Trnava je jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré sa do projektu Komunálny materiálový kruh zapájajú.

Trnava 20. apríla (TASR) - Na Dni Zeme v piatok 22. apríla mesto Trnava spolu s partnermi predstaví nový projekt s názvom Komunálny materiálový kruh. Ide o výrobu papiera z celulózy získanej regeneráciou zozbieraných kartónových nápojových obalov známych ako tetrapaky. Informovalo o tom mesto Trnava na webovej stránke.

Trnava je jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré sa do projektu Komunálny materiálový kruh zapájajú. "Kartónové obaly, ktoré Trnavčania vytriedia do žltých kontajnerov, sa zmenia na toaletný papier, utierky a hygienické vreckovky. Z odpadu sa tak stane užitočná surovina na výrobu papiera. Navyše, papier z tetrapakov sa vyrába bez pridania chemikálií a farbív. Produkty z neho sú ekologické, dermatologicky testované a vhodné aj na kontakt s potravinami," uviedlo mesto.

Tieto výrobky už poznajú v materských školách na uliciach Vančurovej, Narcisovej a Spartakovskej 10. "Prvou motiváciou bol ekologický faktor. Ukázali sa však aj ďalšie výhody. Materiál je z čistej celulózy, je nezávadný a neupcháva potrubie. Okrem toho tieto ekologické výrobky vyjdú lepšie aj cenovo. Je to preto, že toaletný papier nie je v rolkách, ale v útržkoch, a vďaka tomu sa ním toľko neplytvá," informovala riaditeľka Základnej školy s materskou školou Vančurova Dáša Černá.

Samospráva plánuje postupne vymeniť uvedené hygienické výrobky aj v ďalších materských školách a objektoch mesta. "Inšpiráciu čerpáme aj v zahraničí. Začiatkom apríla sme navštívili talianske mesto Lucca, kde sa spomínané produkty vyrábajú a cestou sme sa zastavili v partnerskom meste Trnavy, slovinskom Novo meste. S obehovým hospodárstvom majú dlhoročné skúsenosti a primátor Gregor Macedoni nás oboznámil s príkladmi ich dobrej praxe," doplnil zástupca primátora Trnavy Tibor Pekarčík.