Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Využiť volebné právo je občianskou povinnosťou, odkazujú Petržalčania

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Od svojich 18. rokov chodí na voľby aj Petr Hvalčák. Považuje to za svoju morálnu povinnosť.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Využiť svoje volebné právo je občianskou či morálnou povinnosťou, zhodujú sa voliči v bratislavskej Petržalke. Do volebnej miestnosti v sobotných voľbách do Národnej rady (NR) SR sa vybrali aj preto, lebo im nie je ľahostajný osud ich krajiny, ani to, akým smerom sa bude najbližšie obdobie uberať.

"Záleží mi na osude tejto krajiny. Nie je mi jedno, akým smerom sa SR vyberie nasledujúce štyri roky. Či tu budú vládnuť hluční a násilní politici alebo mierumilovní, otvorení diskusii," uviedol pre TASR Tomáš Mihály.

Rád by žil v krajine, kde nevládnu tí, ktorí sú najagresívnejší a najhlučnejší v predvolebnej kampani, ale ľudia, ktorým naozaj záleží na chode krajiny. O dianie v politike sa zaujíma, svoj hlas vždy dáva strane, ktoré ho zaujme predovšetkým programom a vystupovaním. "Štýl, akým sa politiká strana prezentuje navonok, o nej veľa prezrádza," podotkol.

Od svojich 18. rokov chodí na voľby aj Petr Hvalčák. Považuje to za svoju morálnu povinnosť. "Nežijeme každý sám na opustenom ostrove a už vôbec nemôžeme žiť v anarchii. Takže mi nie je jedno, kto o veciach, ktoré sa ma týkajú, rozhoduje," zdôvodnil.

V parlamentných voľbách sa podľa neho nerozhoduje len o tom, ako budeme žiť vo vlastnej krajine, aké dane budeme platiť či aké služby od štátu dostaneme. Poukazuje na to, že najmä posledné roky ukázali, ako jednotlivé vlády štátov dokážu ovplyvniť dianie u svojich susedov, v Európe, ale aj za jej hranicami.

Ísť voliť považuje za svoju občiansku povinnosť aj Dušan Zeman. "Ako občan nesiem zodpovednosť prostredníctvom zvolených zástupcov v parlamente a vo vláde, ako bude alebo nebude naša krajina fungovať," podotkol. Prial by si, aby bol zo Slovenska opäť právny štát a aby krajinu riadili odborníci.

Politické dianie sleduje priebežne, nie je mu však ľahostajné, ako sa bude krajina ďalej uberať, a to z viacerých dôvodov. "Ako členovi určitej spoločenskej menšiny mi veľmi záleží na ďalšom vývoji," dodal.