Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vzniklo Regionálne centrum podpory učiteľov pre B. Bystricu a Brezno

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vznik regionálnych centier na podporu učiteľov iniciovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ako jednu z kľúčových reforiem Plánu obnovy a odolnosti SR.

Banská Bystrica 15. septembra (TASR) - Základné školy a pedagógovia z okresov Banská Bystrica a Brezno môžu od septembra využívať služby regionálneho centra podpory učiteľov (RCPU). Jeho zriaďovateľom je Nadácia pre deti Slovenska.

V regionálnom centre je školám a učiteľom z regiónu aktuálne k dispozícii deväť špeciálne vyškolených mentorov. "Učitelia alebo odborní zamestnanci, ktorí o mentora požiadajú, získajú partnera – skúseného učiteľa alebo odborného zamestnanca, ktorý ich bude sprevádzať pri práci počas potrebného a dohodnutého obdobia v rámci školského roka. Stretávať sa budú podľa potreby tak, aby s podporou mentora a vzdelávania našli a pochopili svoje silné stránky a rozvíjali ich," uviedla riaditeľka centra Aneta Chlebničanová.

"Cieľom práce nášho centra a mentorov je teda podporovať učiteľov a odborných zamestnancov, aby sa v ich triedach odohrávalo bezpečné a zmysluplné vzdelávanie, ktoré môžeme nazvať vzdelávaním pre 21. storočie," dodala. Centrum sídli v coworkingových priestoroch na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

Úlohou týchto centier, ktorých je na Slovensku aktuálne 16, je podať školám v regiónoch pomocnú ruku pri presadzovaní zmien školského systému, nových vzdelávacích politík a štandardov.

O bezplatný mentoring sa môžu uchádzať základné školy z okresov Banská Bystrica a Brezno, ktoré sú zaradené do Siete škôl a školských zariadení SR a poskytujú také vzdelávanie, ktoré je v prevažnej miere financované štátom. To znamená, že školné platené rodičmi alebo iné komerčné príjmy školy nepresahujú polovicu objemu celkových ročných nákladov školy.

RCPU bude okrem mentoringu pre učiteľov a školy poskytovať aj vzdelávanie vo forme seminárov a workshopov. Centrum bude tiež monitorovať regionálne potreby škôl a pedagógov v okresoch Banská Bystrica a Brezno.

Vznik regionálnych centier na podporu učiteľov iniciovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ako jednu z kľúčových reforiem Plánu obnovy a odolnosti SR a uskutočňuje ju v spolupráci s regionálnymi partnermi vo všetkých regiónoch Slovenska.