Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Warholove múzeum láka Poliakov, turizmu by pomohli ďalšie vlaky

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) obohatilo 26 diel Andyho Warhola, ktoré inaugurovali 11. decembra 2015. Medzilaborce 5. januára 2016. Foto: TASR – Milan Kapusta

Zástupca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Marek Kasa, ktorý bol na rokovaniach prítomný, konštatoval pozitívny vývoj v počte cestujúcich, využívajúcich tieto vlaky.

Medzilaborce 24. augusta (TASR) – Cestovný ruch a jeho ďalší rozvoj bol témou stretnutia predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milana Majerského a maršálka poľského Podkarpatského vojvodstva Wladyslawa Ortyla v sobotu v Medzilaborciach. Obaja partneri sa pritom vyslovili za rozšírenie letného víkendového vlakového spojenia medzi mestami Rzeszów a Medzilaborce. Túto možnosť na cesty využívajú stovky Poliakov, ktorých láka najmä medzilaborské Múzeum moderného umenia Andyho Warhola.

"Poliaci majú záujem o moderné umenie Andyho Warhola, preto aj vzniklo toto vlakové spojenie, ktorým na Slovensko za sezónu prichádza vyše 2000 ľudí. Pomôže to slovenskej strane a Poliaci sa na druhej strane obohatia o to, čo je celosvetovo výnimočné v umeleckej oblasti," uviedol Majerský. Prianím vedenia samosprávneho kraja i mesta Medzilaborce je rozšírenie týchto spojov.

Zástupca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Marek Kasa, ktorý bol na rokovaniach prítomný, konštatoval pozitívny vývoj v počte cestujúcich, využívajúcich tieto vlaky. V aktuálnej sezóne dopravca zaznamenal už k 17. augustu viac prepravených cestujúcich - okolo 2000 - ako za celú minuloročnú sezónu. "Preto vidíme budúcnosť v tomto spojení. Samozrejme, zaznievajú rôzne návrhy, pán primátor Medzilaboriec chce rozšíriť jazdu vlakov o piatok, zástupcovia poľskej strany si predstavujú, že by vlaky mohli jazdiť aj v septembri. My ako dopravca sme pripravení a podporujeme to, avšak rozhodujúce slovo v objednávaní vlakov má na Slovensku ministerstvo dopravy," uviedol Kasa.

O záveroch zo stretnutia by sa tak malo v rámci rezortu ďalej rokovať. Ministerstvo zároveň navrhlo zriadiť autobusové prípoje z Medzilaboriec k dreveným kostolíkom zapísaným v zozname UNESCO, pričom požiadalo o spoluprácu samosprávny kraj s cieľom ešte viac zatraktívniť spojenie.

Sezónne spojenie ZSSK prevádzkuje na trati Medzilaborce – Lupkow – Sanok/Rzeszów a späť. Vlak, ktorý Poliaci volajú 'Vojak Švejk', premáva počas letných prázdnin v soboty a nedele, a je zameraný práve na rozvoj prihraničného turizmu.