Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Workshop v Banskej Štiavnici dokumentoval renesančné drevené stropy

Na snímke z dronu poškodené budovy v centre po požiari v Banskej Štiavnici, 21. marca 2023. Foto: TASR - Michal Svítok

Podujatie finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR v rámci grantovej schémy Obnovme si svoj dom.

Banská Štiavnica 20. októbra (TASR) - Na dokumentáciu renesančných drevených stropov v Banskej Štiavnici sa zamerali účastníci medzinárodného workshopu Jesenná univerzita architektúry, ktorý sa v uplynulých dňoch konal v tomto starobylom baníckom meste po 13. raz. Ako TASR informovala koordinátorka projektu a autorka výskumu Katarína Terao Vošková, tento typ workshopov je skoro vždy venovaný dokumentovaniu historickej architektúry Banskej Štiavnice a zanecháva zakaždým vzácny dokumentačný materiál pre archívy mesta.

Súčasťou týždňového programu boli početné prednášky, exkurzie do interiérov banskoštiavnických domov a záverečná prezentácia výsledkov dokumentovania. "Okrem dokumentovania boli účastníci workshopu experimentálne zapojení do projektu, ktorý mal za úlohu zostaviť emočný katalóg dokumentovaných objektov," podotkla Terao Vošková s tým, že ide o výskum, ktorý sa snaží analyzovať psychologické účinky architektúry na človeka, využívajúc historické prostredie.

"Na jar tohto roku sa stalo niečo, čo sme nečakali. V marci 2023 v plameňoch ničivého požiaru zanikla jedna vzácna baroková strecha, ktorej konštrukcia krovu bola z 2. polovice 18. storočia, a asi štyri renesančné a renesančno-barokové drevené stropy zo 16. storočia a z prelomu 16. a 17. storočia," pripomenula Terao Vošková.

Dodala, že okrem dokumentovania drevených trámových stropov v meštianskych domoch upriamili pozornosť geodetov na niektoré vzácne renesančné schodiská. Študenti geodézie Spojenej školy Samuela Mikovíniho zamerali renesančné arkády vo dvore Kammerhofu, ktorý je sídlom Slovenského banského múzea.

"Fotogrametricky zamerali celú Dolnú ružovú ulicu, vzácny goticko-renesančný Hellov dom, renesančné klenby a realizovali 3D scany takmer všetkých vybraných drevených stropov," dodala koordinátorka projektu.

Jesennú univerzitu architektúry, ktorá je určená pre študentov rôznych odborov akokoľvek súvisiacich s pamiatkami a ich ochranou, organizuje detašované pracovisko Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Banskej Štiavnici. Tento rok sa organizácie ujala aj nedávno založená Katedra UNESCO pre obnovu architektonického dedičstva STU. Na workshope sa zúčastnili aj zahraniční účastníci z Bangkoku, Olomouca a Nového Sadu v Srbsku.

Podujatie finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR v rámci grantovej schémy Obnovme si svoj dom.