Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Z bratislavského lesoparku má zmiznúť ďalšia ruina

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Ján Siman

Bratislavský lesopark navštívi ročne milión ľudí.

Bratislava 3. mája (TASR) - Z lesoparku v Bratislave by mala zmiznúť ďalšia ruina. Má ísť o objekt starej lesnej správy pri kaplnke na druhom rybníku. Vyplýva to z dohody medzi Mestskými lesmi v Bratislave a štátnymi Lesmi SR, ktoré sú vlastníkom objektu. S búraním sa má začať budúci týždeň. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

"Na základe dohody s hlavným mestom sme zrušili prenájom objektu starej lesnej správy súkromnej spoločnosti a túto budovu zbúrame," skonštatoval Radomír Nečas, riaditeľ OZ Karpaty, Lesy SR.

S búracími prácami by sa malo začať v pondelok (6. 5.), trvať by mali približne štyri týždne. Počas nich treba v danom území počítať s obmedzeným pohybom pre turistov. Po odstránení ruín by mala byť vytvorená plocha na rekreáciu.

Počas roka plánuje štátny podnik zároveň opraviť aj vybrané dlhšie úseky lesných ciest, ktoré slúžia ako cyklotrasy a turistické trasy. Postupne má tiež pribudnúť drevený mobiliár, ako altánky a lavičky. Obnovené a doplnené majú byť taktiež striešky na lesných studničkách.

Zo Železnej studničky, ktorá je najznámejšou vstupnou bránou do lesoparku, už v minulosti zmizla stará schátraná reštaurácia Snežienka. Odstrániť sa podarilo aj zvyšky objektu bývalého školiaceho strediska Ministerstva vnútra SR. "Pracujeme na tom, aby nasledovali ďalšie. Verím, že v rokovaniach s majiteľmi týchto budov budeme úspešní a postupne sa nám podarí vyčistiť lesopark od škaredých a nebezpečných ruín," poznamenal viceprimátor Bratislavy Jakub Mrva.

Vyčistiť bratislavský lesopark od ruín starých nefunkčných objektov je dlhodobým úsilím hlavného mesta i Mestských lesov. Predstavujú totiž okrem iného potenciálnu developerskú výstavbu či následnú automobilovú dopravu v lokalite, čo je v priamom rozpore s rekreačným zameraním mestských lesov. Snahu do značnej miery ovplyvňuje fakt, že ruiny sú vo vlastníctve súkromníkov alebo štátu.

Bratislavský lesopark navštívi ročne milión ľudí.