Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Z brehov a koryta Hornádu dobrovoľníci pozbierali vyše 400 kg odpadu

Ilustračná foto Foto: TASR

Spišskonovoveským skautom sa podarilo vyčistiť asi 350-metrový úsek a tým splniť základný cieľ celoslovenskej dobrovoľníckej akcie "72 hodín", výsledkom ktorej má byť krajšie a kultúrnejšie okolie.

Spišská Nová Ves 20. októbra (TASR) – Takmer 30 skautov sa dnes pustilo do čistenia brehov rieky Hornád v Spišskej Novej Vsi. K nim sa pridalo aj niekoľko členov miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu, ktorí vyťahovali odpad z toku.

"Dokopy sme vyzbierali vyše 400 kilogramov odpadu. Ľudia sem nahádzali papier, plasty, kovy či drevo. Vyčistili sme asi 350-metrový úsek od mosta pri Základnej škole na Kožuchovej ulici až po most pri zimnom štadióne," konštatoval koordinátor akcie Matúš Sedlák.

Členovia Slovenského skautingu, 75. zboru biskupa Jána Vojtaššáka spolu so svojimi sympatizantmi v spolupráci s mestom sa takto zapojili do celoslovenskej dobrovoľníckej akcie "72 hodín", ktorú koordinuje Rada mládeže Slovenska.

"Okrem drobného odpadu a dreva sme na brehu našli drevené stoličky, v koryte tri pneumatiky, záchodové "sedátko" a čo nám spôsobilo najväčšie problémy, bol starý matrac. Ten bol v koryte Hornádu a paradoxne sme v ňom našli raka, ktorý je považovaný za symbol čistoty vody," dodal Sedlák.

Spišskonovoveskí skauti sú s dnešnou akciou spokojní. V slnečnom počasí sa im podarilo splniť základný cieľ spoločného podujatia, výsledkom ktorého má byť krajšie a kultúrnejšie okolie, usmiati ľudia a veľa pozitívnych vedľajších účinkov.

"Tešíme sa, že sa nám podarilo prilákať aj tých najmladších z našej vlčej základne. Veľmi sa usiloval aj päťročný Šimon, ktorý časť odpadu pozbieral a nemálo špiny odniesol domov aj na oblečení," dodal s úsmevom Sedlák. Pripomenul, že vrecia na odpad a rukavice im poskytol sponzor a odvoz odpadu vo veľkokapacitnom kontajneri zabezpečilo mesto.