Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Z dna jazera Kuchajda vytiahli nákupné vozíky aj označovač lístkov MHD

V príprave pred hlavnou rekreačnou sezónou čistili potápači bratislavské jazero Kuchajda a vyťahovali z neho vhodený odpad. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Potápači tento rok našli na dne jahzera väčšie množstvo vlascov s háčikmi. Tie ostávajú po rybároch, ktorí tiež využívajú vodu na Kuchajde.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Dva nákupné vozíky, pneumatiku či označovač cestovných lístkov z autobusu mestskej hromadnej dopravy vytiahli v sobotu potápači z dna bratislavského prírodného kúpaliska Kuchajda. Mestská časť Nové Mesto ho už pripravuje na letnú sezónu.

Na akcii sa zúčastnilo osem potápačov, ktorí sa sústredili najmä na čistenie dna jazera v pásme, ktoré je vyhradené pre kúpajúcich. "Záleží nám na tom, aby ľudia mohli bezpečne vojsť do vody a bez úrazu z nej vyjsť," vysvetľuje motiváciu samosprávy starosta Rudolf Kusý. Medzi pravidelné úlovky potápačov patria aj kovové odpadové koše, lešenárske rúry či plastové stoličky.

Galéria: Čistenie jazera Kuchajda



Podľa novomestského hovorcu Mareka Tettingera zaznamenali potápači tento rok väčšie množstvo vlascov s háčikmi. Tie ostávajú po rybároch, ktorí tiež využívajú vodu na Kuchajde.

"Každý rok nachádzame na dne celé fľaše, nebezpečné sú však najmä črepy z fliaš a pohárov," upozorňuje predseda klubu potápačov Octopus Tomáš Rácz. V spolupráci s klubom zabezpečuje samospráva čistenie jazera už 15 rokov.

Výsledky čistenia potvrdzujú, že množstvo odpadu má každým rokom klesajúcu tendenciu.

"Je to vďaka každodennej starostlivosti správcu jazera, ako i každoročnému potápačskému čisteniu dna jazera," dodal Tettinger. Rácz zdôraznil, že mestská časť je príkladom pre iné samosprávy, ktoré tiež prevádzkujú prírodné kúpaliská. "Z vlastnej skúsenosti viem, že väčšina správcov dno vodnej plochy nečistí, čím ohrozujú zdravie návštevníkov," dodal.