Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Z objektov pri Rázusovie dome budú expozície kováčstva a garbiarstva

Na archívnej snímke Rázusovie dom vo Vrbici v Liptovskom Mikuláši. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Rozšírením expozícií sa podľa riaditeľa Múzea Janka Kráľa Jaroslava Hrica stáva rodný dom súrodencov Rázusovcov nielen centrom literárneho diania, ale tiež skanzenom s ukážkami tradičných remesiel.

Liptovský Mikuláš 30. decembra (TASR) - Maštaľ a hospodárske objekty pri rodnom dome súrodencov Rázusovcov v Liptovskom Mikuláši čaká prestavba. Na budúci rok sa pôvodné priestory zmenia na expozície kováčstva a garbiarstva. Ich dominantou bude kováčska vyhňa s nástrojovým vybavením z neďalekej obce Vlachy. Do zbierkového fondu ju získalo mestské Múzeum Janka Kráľa, ktoré spravuje Rázusovie dom. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Pôvodná vyhňa je národnou kultúrnou pamiatkou a jej inštaláciu v Liptovskom Mikuláši odobrili pamiatkari z Ružomberka a Banskej Bystrice. Múzejníkov na ňu upozornil pamiatkar Peter Kulašík z Ružomberka. Tí sa zhostili jeho iniciatívy o záchranu národnej kultúrnej pamiatky. "V Rázusovie dome sme v pôvodnej maštali pripravili podmienky na jej inštaláciu. Pod dozorom pamiatkarov z Bystrice uskutočníme po uvoľnení protipandemických opatrení prevoz kompletného zariadenia do Liptovského Mikuláša," uviedol primátor Ján Blcháč s tým, že súčasťou inštalácie bude aj odborné ošetrenie koženého mechu, rôznych nástrojov a ich vyčistenie.

Rozšírením expozícií sa podľa riaditeľa Múzea Janka Kráľa Jaroslava Hrica stáva rodný dom súrodencov Rázusovcov nielen centrom literárneho diania, ale tiež skanzenom s ukážkami tradičných remesiel. Zdôraznil, že viaceré práce v súvislosti s prestavbou maštale vykonali pracovníci mestského múzea svojpomocne. V apríli sa uskutoční oprava strechy, vynovené priestory podľa Hrica privítajú turistov v lete.

Pre návštevníkov rodného domu Rázusovcov na budúci rok chystajú aj slávnostnú vernisáž výstavy fotografií rodáka z Vrbice Pavla Socháňa. Ďalšou plánovanou akciou je napríklad aj vyhodnotenie súťaže Pocta Rázusovcom.