Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Z ohrádok v Bratislave odviezol OLO okolo 43.000 vianočných stromčekov

Na snímke ohrádky na zber vianočných stromčekov v mestskej časti Nové Mesto v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Zber živých stromčekov prebiehal od 4. januára do 25. februára, k dispozícii bolo 800 drevených ohrádok rozmiestnených po celom hlavnom meste.

Bratislava 21. marca (TASR) - Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala tento rok zo špeciálnych ohrádok približne 43.000 stromčekov v celkovej váhe 237 ton. Materiálovo bolo zhodnotené na drevotriesku a vyrobili z nich 150 recyklovaných knižníc. Poslúžia deťom, seniorom či ľuďom bez domova. TASR o tom informovala Zuzana Balková z OLO.

"Vyzbierali sme ich obrovské množstvo a premieňame ich na knižnice. Naplnené knihami z KOLO ich budeme počas jarných mesiacov distribuovať občianskym združeniam a neziskovým organizáciám, čo dáva celému projektu nový rozmer," skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Zber živých stromčekov prebiehal od 4. januára do 25. februára, k dispozícii bolo 800 drevených ohrádok rozmiestnených po celom hlavnom meste. Tento rok sa podarilo vyzberať najviac vianočných stromčekov.

Už tri roky sa v Bratislave zbierajú živé vianočné stromčeky, ktoré následne putujú na materiálové zhodnotenie. Za uplynulé sezóny fungovania projektu sa podarilo zhodnotiť približne 110.000 živých vianočných stromčekov v hmotnosti viac ako 600 ton. Prvé dve sezóny z nich vznikol kompost, tentoraz knižnice.