Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Z povaly kostola v Čičave vypratali 35 vriec netopierieho trusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Netopiere veľké sa na povale zdržiavajú v letných mesiacoch, keď dochádza aj k rozmnožovaniu. Zimujú v podzemí, na svoje zimoviská migrujú aj do vzdialenosti 200 kilometrov.

Čičava 4. novembra (TASR) - Z povaly gréckokatolíckeho kostola v obci Čičava v okrese Vranov nad Topľou vypratali v uplynulých dňoch 35 vriec netopierieho trusu. Miesto počas letných mesiacov obýva kolónia netopiera veľkého, ktorá je podľa ochranárov treťou najväčšou kolóniou tohto druhu na Slovensku.

"Povalu kostola v Čičave využíva v letných mesiacoch samičia kolónia s veľkosťou približne 1300 jedincov," informovala TASR Marta Hrešová z Regionálneho centra ochrany prírody v Prešove s tým, že vrstva trusu, ktorú v uplynulých dňoch odstránili vďaka cezhraničnému projektu BAT4MAN, sa na povale nahromadila za štyri roky, od posledného čistenia v roku 2018. Vyčistenie priestorov má zabezpečiť vhodné podmienky na ďalšiu existenciu tejto významnej kolónie. Netopiere veľké sa na povale zdržiavajú v letných mesiacoch, keď dochádza aj k rozmnožovaniu. Zimujú v podzemí, na svoje zimoviská migrujú aj do vzdialenosti 200 kilometrov.

Podľa Hrešovej je netopier veľký jedným z najväčších druhov netopierov na Slovensku. "Jeho rozpätie krídel je do 40 centimetrov a dosahuje hmotnosť až 40 gramov," priblížila s tým, že tento druh má aj "zaujímavú" lovnú stratégiu. Má loviť v otvorených lesoch, kde počúva zvuky hmyzu v opadanom lístí. "Keď zaznamená väčší hmyz, pristane a korisť – hlavne bystrušky a väčšie chrobáky - naháňa na zemi," ozrejmila.

Ako pripomenula, netopiere sú nielen zákonom chránené živočíchy, ale i významnými pomocníkmi pri regulácii populácie hmyzu. Spoločenská hodnota netopiera veľkého je 1000 eur.