Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Z ulíc L. Mikuláša sa za dva roky podarilo odstrániť 50 autovrakov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Zuzana Svitanová

Vozidlá sa podarilo odstrániť vďaka všeobecne záväznému nariadeniu z roku 2020, na základe ktorého môže mesto vyberať daň za dlhodobé parkovanie nepojazdných áut.

Liptovský Mikuláš 19. marca (TASR) – Z ulíc Liptovského Mikuláša za dva posledné roky zmizlo viac ako 50 autovrakov. Informoval o tom primátor Ján Blcháč s tým, že ďalšie nepojazdné autá sú aktuálne v riešení.

Vozidlá sa podarilo odstrániť vďaka všeobecne záväznému nariadeniu z roku 2020, na základe ktorého môže mesto vyberať daň za dlhodobé parkovanie nepojazdných áut. Spoplatnenie je vo výške 432 eur mesačne pri vozidlách s evidenčným číslom a 648 eur pri aute bez značiek. "Cieľom tohto opatrenia bolo nájsť spôsob na riešenie nepoužívaných vozidiel a vrakov z mestských parkovísk a verejných priestranstiev. Toto opatrenie má výborný dosah vďaka výzvam na odstránenie dlhodobo stojacich vozidiel, ktoré sme adresovali vlastníkom pod hrozbou vyrubenia mesačnej dane," prezradila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Systém odstraňovania autovrakov funguje tak, že mestskí policajti zdokumentujú vozidlo a postúpia dokumentáciu na oddelenie dopravy a životného prostredia na mestskom úrade. Mesto zašle vlastníkovi výzvu na odstránenie vozidla a upozorní ho, že ak do 30 dní auto neodstráni, radnica mu vyrubí daň za záber verejného priestranstva.

Väčší problém je s automobilmi, ktorých vlastníci sú neznámi, nie je známy ich pobyt alebo je na auto exekúcia. Administratívne procesy sú v takýchto prípadoch zdĺhavé. "Keď sa tieto procesy v zmysle predpisov zvládnu, je možné takéto vozidlo odtiahnuť na chránené parkovisko, čo je zákonný postup. Chránené parkovisko môže prevádzkovať len osoba oprávnená na spracovanie a likvidáciu starých motorových vozidiel. Spoluprácu s takouto spoločnosťou sme nadviazali v tomto roku," priblížil Gabriel Lengyel z odboru dopravy na radnici.

Vozidlo, ktoré skončí na chránenom parkovisku, si môže jeho vlastník prevziať, zaplatiť náklady na odtiahnutie a umiestnenie na parkovisku. Ak záujem neprejaví majiteľ a ani štát - pretože auto bez majiteľa prepadne v prospech štátu, vozidlo sa vyradí z evidencie. Následne ho zlikvidujú ako odpad.