Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Za 25 rokov eviduje zberný dvor v Radvani 55.000 ton odpadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Diana Semanová

Podrobné informácie a podmienky návštevy zberného dvora sú zverejnené na stránke www.banskabystrica.sk.

Banská Bystrica 1. decembra (TASR) – Zberný dvor v mestskej časti Radvaň v oblasti nakladania s odpadom na území mesta Banská Bystrica zriadila samospráva pre obyvateľov ešte v novembri 1996. Vybudovala ho po vzore francúzskych zberných dvorov, a preto dostal názov Déchetteries. Za 25 rokov tam občania odovzdali 55.000 ton odpadu. Informoval o tom TASR Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

Podľa neho mesto zriadilo zberný dvor s cieľom ochrany životného prostredia, najmä preto, aby nevznikali nelegálne skládky, zabezpečil sa triedený zber odpadu a predchádzalo sa znečisťovaniu verejných priestranstiev stavebným a objemným odpadom. Zberný dvor za ten čas zaznamenal okolo 260.000 návštev.

„Najprv sa v zbernom dvore dal odovzdať stavebný a objemný odpad, papier, kovy, sklo, drevo aj textil, postupne sa spektrum zbieraného odpadu rozšírilo o plasty, biologicky rozložiteľný odpad a tzv. tetrapaky. V roku 2020 pribudol i špecializovaný kontajner na zber nebezpečného odpadu, medzi ktorý patria farby, laky, oleje, baterky a batérie, elektrospotrebiče, žiarovky a žiarivky,“ zhrnul Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Podľa aktuálneho prevádzkového poriadku môže obyvateľ v dvore odovzdať komunálny odpad bez množstevných obmedzení.

„Prevádzkové hodiny zberného dvora sú prispôsobené tak, aby komunálny odpad mohol doviezť obyvateľ nielen počas pracovného týždňa, ale aj v sobotu. Z uvedených dôvodov apelujeme na obyvateľov, aby využili príležitosť environmentálne a bezodplatne odovzdať odpad v zbernom dvore namiesto jeho umiestnenia na verejnom priestranstve mesta, kde nepatrí,“ konštatoval Štúber.

Podrobné informácie a podmienky návštevy zberného dvora sú zverejnené na stránke www.banskabystrica.sk.