Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Za golfový areál v Trenčíne je mesto i mestská časť, proti sú rybári

Na snímke rybár loví ryby na hrádzi v mieste plánovanej budúcej výstavby golfového areálu. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

O vybudovanie tohto areálu má záujem spoločnosť Hoss Corp, ktorej spolumajiteľom je hokejista Marián Hossa.

Trenčín 9. októbra (TASR) – Trenčianska spoločnosť Hoss Corp, ktorej spolumajiteľom je hokejista Marián Hossa, chce v blízkosti svojho športového centra na brehu Váhu v záplavovom území vybudovať golfový areál. Trenčianski rybári hovoria o obmedzení zákonom garantovaného rybárskeho práva, ale aj o tom, že Trenčania prídu o lukratívnu oddychovú zónu ležiacu neďaleko centra mesta. Výbor tamojšej mestskej časti (MsČ) i primátor Trenčína Richard Rybníček Hossov zámer podporujú.

Podľa Rybníčka na ostatnom zasadnutí výboru mestskej časti jednohlasne odsúhlasili zámer výstavby golfového areálu. "Hlasovali o ňom na verejnom zasadnutí výboru volení zástupcovia tamojších obyvateľov, tak pre mňa je to dosť jasný signál, že občania v tej časti neprotestujú voči zámeru vystavať golfové ihrisko. Mňa osobne potešilo, že Marián Hossa prišiel so zámerom investovať milión eur nielen do golfového ihriska, ale aj do voľnočasového areálu pre Trenčanov na ploche viac ako 10.000 metrov štvorcových," povedal Rybníček.



Doplnil, že nepovažuje za fér od trenčianskych rybárov, že s návrhom vybudovať na mieste plánovanej Hossovej investície oddychový areál prišli až po tom, ako sa dozvedeli o plánoch spoločnosti Hoss Corp. "Som ochotný s rybármi diskutovať, no zároveň sa pýtam, kde boli doteraz?" doplnil Rybníček s tým, že nebude porušený ani zákon o rybárstve a rybárom nebude nikto brániť v prístupe k vode.

Rybárom sa plánovaná výstavba nepozdáva

Anton Beták z Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Trenčíne si myslí, že rybári budú po vybudovaní golfového areálu na asi 500-metrovom úseku odrezaní od vody. "Ako rybári sa ešte ako–tak vieme presadiť, pretože štát garantuje aj na súkromných pozemkoch prístup k vode. Horšie na tom budú ostatní Trenčania, ktorí nebudú môcť počas prevádzky golfového ihriska vstupovať do týchto priestorov.

Ak, tak iba na vlastné riziko. Kto si však dovolí vstúpiť do priestorov, kde lietajú 45-gramové golfové loptičky vysokou rýchlosťou?"
pýta sa Beták, pričom poukazuje aj na možnosť ohrozenia desiatok amatérskych vodákov i profesionálnych veslárov, kajakárov či kanoistov, ktorí využívajú Váh nad haťou na rekreáciu či tréning.
Na snímke mamička s kočíkom v mieste plánovanej budúcej výstavby golfového areálu.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Doplnil, že mesto i Hoss Corp argumentujú faktom, že priestor bol zanedbaný a mesto nemalo prostriedky na jeho údržbu a čistenie. Pripomenul, že samotní rybári ho nedávno vyčistili, čiastočne vykosili a odviezli odtiaľ dva veľkokapacitné kontajnery odpadu, čo ich vyšlo asi na 300 eur. "Čistotu a poriadok na tomto priestranstve sme schopní udržať s minimálnymi nákladmi," zdôraznil Beták.

Všetko naznačuje tomu, že zastupiteľstvo sa prikloní na stranu Hoss Corp

Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Hoss Corp Miroslava Kubisa je organizovanie novinárov dvomi ľuďmi zavádzajúce. "Som tam každý deň a viem, koľko ľudí chodí do nášho športového areálu a koľko do priestoru, kde chceme postaviť golfové ihrisko. Keď tam strávite so mnou týždeň každý deň od rána do večera, tak potom môžete uverejniť náš názor," zdôvodnil neposkytnutie stanoviska spoločnosti Hoss Corp Kubis.

Trenčiansky primátor doplnil, že asi šesťhektárový mestský pozemok chce dať mesto spoločnosti Hoss Corp do dlhodobej výpožičky za euro ročne, do konca októbra by mali skončiť všetky rokovania a do konca roka pôjde materiál na rokovanie zastupiteľstva, ktoré bude mať rozhodujúce slovo. Všetko naznačuje, že zámer v zastupiteľstve prejde, podporuje ho i predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer–SD v trenčianskom zastupiteľstve Daniel Beníček. Ten je zároveň aj predsedom výboru mestskej časti Stred, ktorý dal zámeru súhlasné stanovisko.