Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Za mesiac vyzbierali v Košiciach 1000 litrov oleja

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Tento použitý jedlý olej by inak s veľkou pravdepodobnosťou skončil v odpadovom potrubí, uviedla Slavomíra Brzová.

Košice 28. októbra (TASR) - Výsledky prvého zberu jedlých olejov a tukov v Košiciach naplnili projektové očakávania. TASR o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Kosit Slavomíra Brzová s tým, že po prvom mesiaci od rozdania vedierok do rodinných domov a rozostavania spoločných zberných nádob sa vyzbieralo a na materiálové zhodnotenie postúpilo takmer 1000 litrov oleja.

"Tento použitý jedlý olej by inak s veľkou pravdepodobnosťou skončil v odpadovom potrubí. Samostatný zber je účinnou prevenciou zanášania odpadového potrubia, zabraňuje znečisťovaniu odpadových vôd a v neposlednom rade šetrí prírodné zdroje vďaka zhodnocovaniu odpadu," uviedla s tým, že najbližší zber budú realizovať v novembri.

Ako pripomenula, na webe, ako aj na sociálnej sieti nájdu Košičania všetky užitočné informácie vrátane krátkeho edukačného videa a prehľadnej mapy rozmiestnenia spoločných zberových nádob v meste.

Pilotný projekt spustili v septembri. Vybrané domácnosti v rodinných domoch majú možnosť zbierať olej do oranžových vedierok, ktoré v deň zberu vyložia pred dom. Vedierko je majiteľovi po vyprázdnení vrátené na ďalšie použitie. Obyvatelia bytoviek olej zbierajú do plastových fliaš a tie následne vhadzujú do oranžových 120-litrových nádob. Do projektu sa zapojila väčšina mestských častí, desiatky škôl a škôlok a tiež dva potravinové reťazce v Košiciach.