Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Za necelý týždeň podali v žilinskej nemocnici vyše 1000 vakcín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bízik potvrdil, že priebeh očkovania je bezproblémový.

Žilina 9. januára (TASR) – Počet podaných vakcín proti ochoreniu COVID-19 vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline presiahol k sobotňajšiemu poludniu tisícovú hranicu. Od rána v Žiline očkujú aj v sobotu a do večera plánujú vybaviť takmer 500 objednaných zdravotníkov. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková s tým, že ide o jednu z najrýchlejších nábehových fáz v rámci prvého týždňa otvorenia očkovacieho centra na Slovensku.

Záteková zdôraznila, že záujem je veľký nielen zo strany zamestnancov nemocnice, v rámci ktorej sa za úvodné štyri dni zaočkovalo asi 600 pracovníkov, ale aj zo strany zdravotníkov z ostatných ambulancií a zdravotníckych zariadení.

"Necelých 500 vakcinačných termínov, ktoré sme v sobotu individuálne vyčlenili pre zdravotníkov mimo našej nemocnice, bolo takmer okamžite zaplnených. Na podanie vakcíny prichádzajú nielen všeobecní lekári, špecializovaní ambulantní lekári, sestry, ale aj záchranári, pracovníci z mobilných odberových miest, dopravnej zdravotnej služby či dialýzy. Taktiež zamestnanci mesta Žilina z prvej línie, ako sú terénni sociálni pracovníci, opatrovateľky či policajti," vymenoval generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Aktuálne je podľa generálneho riaditeľa nemocnice spustené aj objednávanie prostredníctvom webstránky www.korona.gov.sk. Tam sa môžu na očkovanie do Vakcinačného centra FNsP Žilina prihlásiť záujemcovia zaradení do prvej fázy v rámci národnej očkovacej stratégie.

Medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bízik zároveň potvrdil, že priebeh očkovania je bezproblémový. "Z tisícky ľudí, ktorí sa u nás zaočkovali, po vakcinácii zatiaľ neevidujeme žiadne závažné reakcie," zdôraznil.

Vakcinačné centrum žilinskej nemocnice sa nachádza na prvom poschodí hlavnej budovy polikliniky FNsP Žilina. Otvorené je v pracovných dňoch od 7.00 do 15.30 h len pre záujemcov s platným termínom objednania. Počas budúceho týždňa plánuje nemocnica prevádzkový čas vakcinácie rozšíriť do dvojzmennej prevádzky, čím sa podľa hovorkyne kapacita očkovania rozšíri.