Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Zábavnú pyrotechniku možno v B.Bystrici použiť len v určených časoch

Na archívnej snímke muž zapaľuje petardu. Foto: TASR - Roman Hanc

Mesto vyzýva obyvateľov, aby pri používaní pyrotechniky boli nielen obozretní, ale aj ohľaduplní k okoliu.

Banská Bystrica 30. decembra (TASR) – Silvestrovskú a novoročnú zábavu si mnohí nevedia predstaviť bez delobuchov, rímskych svetlíc či rakiet. Jej používanie na území mesta Banská Bystrica však striktne stanovuje všeobecne záväzné nariadenie mesta (VZN) z roku 2017. Za jeho nerešpektovanie hrozia sankcie. TASR o tom informoval Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

"Pyrotechniku kategórie F2 a F3 je možné na území nášho mesta používať len počas Silvestra, teda 31. decembra príslušného kalendárneho roka od 15.00 do 01.00 h nasledujúceho dňa. Súčasne aj 1. januára medzi 15.00 až 20.00 h," konštatoval Strelec.

Mesto vyzýva obyvateľov, aby pri používaní pyrotechniky boli nielen obozretní, ale aj ohľaduplní k okoliu. Nezapaľovali ju priamo v ruke a v blízkosti tváre, neodpaľovali pyrotechniku v sklenených fľašiach, kontajneroch či v iných nádobách, opätovne ju nezapaľovali v prípade, ak nevybuchla a zapálenú pyrotechniku nevyhadzovali z okien, balkónov a terás, pretože by mohol vzniknúť požiar bytu, prípadne zaparkovaných vozidiel. Dôležité je tiež zabrániť jej priamemu kontaktu s deťmi a zvieratami.

Mestská polícia v Banskej Bystrici v tejto súvislosti na sociálnej sieti informovala, že už počas vianočných sviatkov na základe oznámenia zaznamenala používanie zábavnej pyrotechniky v skorých ranných hodinách na sídlisku Sásová.

"Aj na základe kamerového systému boli osoby stotožnené a vo veci sa vykonáva objasňovanie priestupku za nerešpektovanie VZN príslušným správnym orgánom, za ktoré hrozí sankcia," dodali mestskí policajti.