Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Začal sa deviaty ročník veľtrhu práce Profesia days

Profesia Days. Archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rekordný počet vystavovateľov svedčí o rastúcich požiadavkách zamestnávateľov na pracovnú silu, ktorej začína byť akútny nedostatok.

Bratislava 28. februára (TASR) - Takmer 16.500 pracovných miest ponúka na deviatom ročníku veľtrhu práce Profesia days, ktorý potrvá v bratislavskej Inchebe od stredy do štvrtka (1.3.), 180 domácich a zahraničných vystavovateľov.

Ako uviedla pred novinármi výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová, rekordný počet vystavovateľov svedčí o rastúcich požiadavkách zamestnávateľov na pracovnú silu, ktorej začína byť akútny nedostatok. Ako zdôraznila, napriek tomu, že regionálne rozdiely medzi Bratislavou a zvyškom Slovenska sa pomaly znižujú, sú stále veľké. Okrem rozdielov v počte pracovných príležitostí, výške platov, sú odlišnosti aj v požiadavkách zamestnávateľov.

Bratislavský kraj, ako zdôraznila Molnárová, sa vyznačuje aj vyššími požiadavkami firiem na zamestnancov. Prejavuje sa to napríklad vo vyžadovaní vysokoškolského vzdelania. Kým v Prešovskom alebo Banskobystrickom kraji vyžadujú zamestnávatelia titul iba v štyroch percentách inzerátov, v Bratislavskom kraji je to až 20 %. Až 46 % pracovných inzerátov v Bratislavskom kraji vyžaduje od uchádzačov znalosť angličtiny. Celoslovenský priemer predstavuje 31 % a napríklad v Prešovskom kraji je to iba 20 %.

Na veľtrhu sa môžu záujemci zúčastniť aj na vzdelávacích workshopoch, oboznámiť sa, ako napísať životopis, ako sa správať na pohovore, otestovať si svoje IT znalosti, angličtinu a podobne.

Nových členov tímu hľadá na veľtrhu Profesia days aj hlavné mesto



Na veľtrhu pracovných príležitostí Profesia days 2018 bude mať zastúpenie i hlavné mesto SR. Ponuku pracovných príležitostí bude počas dvojdňového podujatia (28.2-1.3.) prezentovať spolu s Mestskou políciou Bratislava (MsP). Kariérne možnosti predstaví vo svojom informačnom stánku na veľtrhu tiež Dopravný podnik Bratislava (DPB).

„Hlavné mesto aj tohto roku prichádza s ponukou voľných pracovných miest pre tých, ktorí hľadajú svojej uplatnenie vo verejnej sfére. Stále hľadáme talentovaných ľudí, ktorým záleží na rozvoji Bratislavy a chceli by pre nás pracovať na dôležitých projektoch mesta," uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Hlavné mesto bude okrem aktuálnych pracovných pozícií aj v tomto roku ponúkať vysokoškolským študentom možnosť zapojiť sa do Trainee programu, ktorý potrvá od mája do septembra 2018. Trainee program bude prebiehať na siedmich odborných útvaroch bratislavského magistrátu.

„V roku 2017 sa do neho prihlásilo 60 študentov, pričom prijatých na dohodu bolo 41 z nich. So štyrmi najlepšími študentami, ktorí sa osvedčili, bol uzatvorený aj trvalý pracovný pomer a 12 študentom bola predĺžená dohoda," informovala hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer.

Dopravný podnik Bratislava privíta vo svojom stánku na veľtrhu všetkých, ktorí majú záujem stať sa vodičom liniek MHD v hlavnom meste, ale aj tých, ktorých zaujíma ponuka ďalších pracovných príležitostí prepravcu. "K dispozícii budú naši zamestnanci, ktorí ochotne odpovedia na otázky záujemcov," avizovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

ZSSK ponúka voľné pracovné miesta aj na veľtrhu práce



ZSSK ako jeden z najväčších zamestnávateľov na Slovensku s takmer 6000 zamestnancami chce na veľtrhu osloviť široké spektrum potenciálnych zamestnancov, či už sú to žiaci stredných alebo vysokých škôl, ľudia, ktorí hľadajú zmenu v svojom profesijnom zameraní, alebo nezamestnaní. "Máme jedinečnú príležitosť prezentovať našu spoločnosť ako dobrého a stabilného zamestnávateľa a prilákať mladých a perspektívnych ľudí našich kľúčových pracovných pozícií, ktoré majú svoju tradíciu a hodnotu," hovorí Andrea Trégerová, riaditeľka odboru riadenia ľudských zdrojov ZSSK, a pokračuje: "Veríme, že počas dvoch dní veľtrhu sa nám podarí osloviť desiatky potenciálnych zamestnancov, nielen z regiónu Bratislava, ale i z ostatných kútov Slovenska."

ZSSK sa veľtrhu práce PROFESIA DAYS 2018 prezentuje stánkom, ktorý reálne imituje moderný osobný vozeň. Záujemcom sú dispozícii zamestnanci, ktorí im poskytnú všetky informácie o ponúkaných pracovných pozíciách ako rušňovodič, vlakvedúci, elektromechanik, posunovač, mechanik elektrických zariadení, nástrojár, údržbár, zámočník či zvárač kovov. Novinkou je 3D virtuálna realita, ktorá uchádzačom prinesie pohľad do najmodernejšieho prírastku flotily ZSSK – rušňa VECTRON.

ZSSK zároveň podporuje mobilitu návštevníkov veľtrhu. Ak cestou na podujatie využijú vlak z ktoréhokoľvek nástupného miesta do Bratislavy, spiatočný lístok majú zdarma. Pri kúpe lístka v pokladniciach ZSSK si stačí vypýtať pýtať osobitný lístok PROFESIA DAYS, ktorý si treba nechať potvrdiť pečiatkou priamo v stánku ZSSK na veľtrhu. Špeciálny lístok PROFESIA DAYS na cestu do Bratislavy platí od 27. februára do 1. marca 2018, vrátiť späť sa možno najneskôr do 2. marca 2018 do polnoci. Lístok platí v 2. vozňovej triede; 1. trieda, miestenky, lôžka alebo ležadlá sa dajú doplatiť, vlaky EuroCity je možné využiť s príplatkom 1 €.

Informáciu TASR poskytol Tomáš Kováč, riaditeľ odboru komunikácie a hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s.