Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Začala sa Levočská púť na Mariánsku horu, avšak v obmedzenom režime

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Modlitby a sväté omše sa budú konať v exteriéri.

Bratislava/Levoča 2. júla (TASR) - V piatok sa začala tradičná púť, ktorá sa koná pravidelne pri príležitosti júlového sviatku Navštívenia Panny Márie v Bazilike na Mariánskej hore v Levoči. Vlani bola zrušená, tentoraz sa uskutoční, avšak v obmedzenom režime. Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska.

Púť sa začala v piatok modlitbou radostného ruženca. Počas dňa sa uskutoční viacero svätých omší a liturgií. V nedeľu 4. júla sa slávnostná svätá omša uskutoční o 10.00 h, celebrovať ju bude spišský diecézny administrátor Ján Kuboš.

Modlitby a sväté omše sa budú konať v exteriéri. Fatimská sobota 3. júla bude v Bazilike sv. Jakuba v Levoči so začiatkom o 9.30 h. Vzhľadom na obmedzenia, ktoré súvisia s pandémiou, nebude na mieste zabezpečená stabilná spovedná služba.

Účasť verejnosti je podmienená aktuálnou epidemiologickou situáciou. Všetci účastníci sú povinní dodržať platné epidemiologické opatrenia. Počas konania sa Mariánskej púte bude platiť zákaz vjazdu pre motorové vozidlá na Mariánsku horu. Pútnici na ňu budú môcť prísť len pešo.

Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska. Korene mariánskeho kultu siahajú až do 13. storočia. V roku 1995 na ňu zavítal aj svätý Ján Pavol II. Každoročne príde na hlavnú odpustovú púť, ktorá trvá za bežných okolností týždeň, okolo pol milióna mariánskych pútnikov.