Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Začala sa rekonštrukcia požiarom poškodeného hradu Krásna Hôrka

Požiarom zničený hrad Krásna Hôrka prechádzal už rekonštrukciou. Foto: TASR/František Iván

Hrad bude počas rekonštrukcie uzatvorený.

Krásna Hôrka 20. októbra (TASR) – Na hrade Krásna Hôrka (okres Rožňava) sa dnes oficiálne začala rekonštrukcia objektov, ktoré poškodil požiar v marci tohto roka. Sanáciu tejto národnej kultúrnej pamiatky bude zabezpečovať spoločnosť Marián Fifík na základe zmluvy, ktorú v piatok (19. 10.) s dodávateľom prác uzatvoril správca hradu Slovenské národné múzeum (SNM).

Eva Lazárová, riaditeľka SNM – Múzea Betliar, ktoré spravuje aj spomínaný hrad, pre TASR uviedla, že dnes ráno za účasti zástupcov múzea a dodávateľa prác prebehlo odovzdanie staveniska a práce sa môžu oficiálne rozbehnúť. Pripomenula, že ide o náročnú rekonštrukciu, ktorá si vzhľadom na rozsah prác a stav pamiatok vyžaduje špeciálne postupy a zosúladený harmonogram.

"Už dnes sa začali prípravné práce na ukotvenie žeriava, ktorý bude potrebný na položenie dočasných striech. Dopraviť by ho mali v priebehu budúceho týždňa a v týchto dňoch sa rozbehne aj navážanie materiálu na stavenisko. V neposlednom rade sme hovorili aj o nevyhnutných bezpečnostných opatreniach," konštatovala riaditeľka.

Pripomenula, že hrad bude uzatvorený

Okolie objektov, na ktorých sa bude pracovať, v okruhu minimálne 15 metrov od vonkajších múrov označia bezpečnostnými páskami. V tejto zóne mimo hradu by sa nemali pohybovať turisti, nakoľko sa bude pracovať na strešnej konštrukcii.

Dodávateľ prác Marián Fifík má za sebou už niekoľko rekonštrukcií a opráv objektov, ktoré sú kultúrnymi pamiatkami. Skúsenosti má aj s opravami konkrétne na tomto hrade.

Hrad Krásna Hôrka bol postavený v 13. storočí

Je súčasťou SNM - Múzea Betliar. Stála hradná expozícia prezentuje staviteľstvo a architektúru od 13. do 18. storočia a zároveň ponúka návštevníkom informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahujú cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy.

V apríli 2011 boli priestory hradu po rekonštrukcii znovu otvorené. Rozsiahly požiar, ktorý vypukol 10. marca tohto roka, zničil všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu. Väčšinu zbierok sa, našťastie, podarilo zachrániť. Napriek tomu však vznikli obrovské škody, ktoré odhadli približne na osem miliónov eur, z toho väčšinou išlo o škody na nehnuteľnom majetku.

Zničujúci požiar vznikol po tom, ako sa dvaja maloletí chlapci pokúšali zapáliť si cigaretu a spôsobili pritom požiar trávnatého porastu hradného kopca. Oheň sa následne preniesol aj na samotný hrad.