Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Začali proces blahorečenia a svätorečenia A. Paulena

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súhlas na začatie diecézneho procesu blahorečenia a svätorečenia Paulena dal bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Bratislavská arcidiecéza začala v utorok (11. 4.) proces blahorečenia a svätorečenia kňaza Alfonza Paulena. Urobila tak po rokoch prípravných prác, zhromažďovania dokumentov a vyhľadávania svedkov. Na svojej webovej stráne o tom informuje Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Verejné otvorenie kauzy sa konalo vo farskom Kostole sv. Anny v Šenkviciach, kde Paulen pôsobil štyri roky. Tam sa dostal do kontaktu s organizátormi tajných a nelegálnych prechodov štátnych hraníc medzi Slovenskom a Rakúskom.

Súhlas na začatie diecézneho procesu blahorečenia a svätorečenia Paulena dal bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Arcidiecéza v tejto súvislosti vyzýva ľudí na to, aby v prípade, ak by mali vedomosť o jeho živote a mučeníctve, kontaktovali sekretariát arcibiskupa na Arcibiskupskom úrade v Bratislave.

Paulen bol počas svojho pôsobenia v Šenkviciach zatknutý a neskôr odsúdený na 11 rokov väzenia, desať rokov straty občianskych práv, na tzv. zabavenie majetku za podporu zahraničných agentov a za spoluprácu pri organizovaní tajných útekov mladých kňazov do Talianska. Po odsúdení bol transportovaný do väznice v Ilave, neskôr do Mírova pri Brne. Tam sa jeho zdravotný stav zhoršil, následkom čoho vo veku 41 rokov zomrel.