Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Začalo sa certifikačné cvičenie mnohonárodnej bojovej skupiny NATO

Na sníme slovenskí vojaci počas cvičenia Saber Strike vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť, 7. marca 2022. Foto: TASR - Michal Svítok

Mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku pod velením Českej republiky vznikla na jar tohto roku ako reakcia na agresiu Ruskej federácie na Ukrajine.

Lešť 20. septembra (TASR) – Nástupom cvičiacich jednotiek z Českej republiky, Nemecka, Slovinska, Spojených štátov amerických a Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) sa v utorok začalo v Centre výcviku v Lešti certifikačné cvičenie Strong Cohesion 2022. Jeho cieľom je preveriť pripravenosť bojovej skupiny plniť stanovené úlohy. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Vojaci spojeneckých armád dislokovaní v Lešti doteraz zlaďovali svoje postupy. Začínajúce cvičenie Strong Cohesion komplexne preverí plnenie úloh spojených s obranou Slovenskej republiky, interoperabilitu medzinárodných jednotiek v bojovej skupine a precvičí procesy velenia a riadenia vo vzťahu k slovenskej 2. mechanizovanej brigáde, v zostave ktorej bojová skupina pôsobí," uviedol Zemanovič.

Samotnému taktickému prápornému cvičeniu s podporou simulačných technológií predchádzalo preverenie postupov plánovania operácií, integračný výcvik a bojové streľby, ktorých výsledky budú zahrnuté do výsledného hodnotenia.

Mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku pod velením Českej republiky vznikla na jar tohto roku ako reakcia na agresiu Ruskej federácie na Ukrajine. Doplnila tak už existujúce bojové skupiny NATO v Pobaltí a Poľsku.