Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Záchranári pomáhali v M. Fatre turistovi po nepriamom zásahu bleskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Neskôr so záchranárom HZS a lekárkou VZZS smerovala ku severnému vrcholu Stien.

Terchová 16. augusta (TASR) – Horskí a leteckí záchranári pomáhali v utorok v Malej Fatre českému turistovi. Po nepriamom zásahu bleskom mal utrpieť poranenie hlavy, ruky a sťažoval sa na bolesti chrbtice a rebier. Horská záchranná služba (HZS) o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Z Domu HZS v Štefanovej odišli turistovi na pomoc štyria profesionálni záchranári terénnym vozidlom ku Chate na Grúni. "Keďže búrka neustávala, pokračovať na hrebeň medzi Poludňový grúň a severný vrchol Stien bolo nebezpečné a riskantné. Záchranári čakali na zlepšenie podmienok. O súčinnosť požiadali aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) zo Žiliny, ktorá čakala na základni rovnako na zlepšenie poveternostných podmienok," uviedla HZS.

Neskôr so záchranárom HZS a lekárkou VZZS smerovala ku severnému vrcholu Stien. "Skupinka turistov, ktorá sa nachádzala pri postihnutom v čase najintenzívnejšej búrkovej činnosti, na odporúčanie záchranárov HZS opatrne preniesla turistu pod exponovaný hrebeň na bezpečnejšie miesto. Tu prečkali do príchodu zdravotnej pomoci. Po vyzdvihnutí vrtuľníkom pacienta transportovali do nemocnice," priblížila HZS.