Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Záchranári z Nízkych Tatier pomáhali po páde mladému skialpinistovi

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V hustej hmle s takmer nulovou viditeľnosťou po páde nevedel, kde sa nachádza a ktorým smerom sa vybrať, informovala o tom Horská záchranná služba na svojom webe.

Nízke Tatry 13. marca (TASR) – Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) zo strediska Nízke Tatry v stredu popoludní pomáhali 29-ročnému skialpinistovi. Počas túry z Ďumbiera na Chatu Milana Rastislava Štefánika minul tyčové značenie a pretraverzoval nad Štiavnickú dolinu, kde sa mu uvoľnil splaz, s ktorým spadol približne 50 metrov.

"Muž nebol zasypaný a nemal žiadne zranenie. V hustej hmle s takmer nulovou viditeľnosťou však po páde nevedel, kde sa nachádza a ktorým smerom sa vybrať," informovala o tom HZS na svojom webe.

Ako ďalej uvádza, skialpinistovi sa vydali na pomoc záchranári z oblastného strediska Nízke Tatry zo severnej strany Chopka aj ich kolegovia z južnej strany spoločne s chatárom. Muža sa im podarilo na základe poskytnutých GPS súradníc a hlasovej signalizácie lokalizovať. Sprevádzali ho v hmle mimo lavínového nebezpečenstva do sedla pod Ďumbierom, odkiaľ spoločne postupovali cez Halašku až na Trangošku. Odtiaľ už slovenský skialpinista pokračoval vlastným autom.