Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Začiatok pstruhovej sezóny si na Váhu nenechalo ujsť množstvo rybárov

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Liptovských rybárov trápia nálety kormoránov a premnožené vydry riečne.

Liptovský Mikuláš 16. apríla (TASR) – Množstvo rybárov obsadilo dnes od skorého rána brehy Váhu v okolí Liptovského Mikuláša.

Napriek nepriaznivým poveternostným podmienkach si nenechali ujsť oficiálny začiatok pstruhovej sezóny, ktorá potrvá do konca septembra.

"Prvý deň sezóny je veľkým sviatkom, no kým sa tatranské štíty neprestanú belieť, bude to veľmi biedne. Voda je strašne studená, ryby nie sú aktívne. Správna rybačka sa začína v Liptove až niekedy v úvode júna," uviedol pre TASR Ján Čáni, predseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Liptovskom Mikuláši s takmer tisíc členmi a 78-kilometrovým revírom.

Galéria: Začiatok pstruhovej sezóny na Slovensku





Zároveň pripomenul najväčšie problémy liptovských rybárov. "Trápia nás nálety kormoránov a premnožené vydry riečne. Vlani sme na zarybnenie pstruhom potočným a lipňom, ktoré by mali v týchto podhorských vodách dominovať, vynaložili 22.600 eur. Bohužiaľ, keď sme zosumarizovali úlovky, bola to doslova bieda, pod ktorú sa výraznou mierou podpísali práve kormorány a vydry,“ zdôraznil.

Tu bude player


"Neteší nás ani rozmáhajúca sa výstavba malých vodných elektrární. Stávajú sa prekážkami pohybu lososovitých rýb, menia ekosystém a tradičný charakter toku Váhu, miznú prirodzené bystrinky, zátoky. Rozhodne by sme v ňom o pár rokov nechceli namiesto pstruhov loviť kaprov," dodal Čáni s tým, že kompetentné štátne inštitúcie by mali začať brať rybárov ako partnerov, keďže investujú do opatery vodstiev nemalé hodnoty.