Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Začínajúci autori zo Slovenska môžu súťažiť o najlepšiu poéziu a prózu

Miestna knižnica v Petržalke Foto: TASR – Štefan Puškáš

Tento rok sa koná už 27. ročník súťaže a organizuje ju miestna knižnica v bratislavskej Petržalke.

Bratislava 20. februára (TASR) – Začínajúci autori z celého Slovenska sa môžu prihlásiť do literárnej súťaže Petržalské súzvuky Ferka Urbánka. Poslať do nej môžu svoju poéziu a prózu. Čas na to pritom majú do polovice júna, vyplýva to zo štatútu súťaže.

Tento rok sa koná už 27. ročník súťaže a organizuje ju miestna knižnica v bratislavskej Petržalke. "Súťaže sa môže zúčastniť každý autor, ktorého súťažná práca ešte nebola publikovaná ani ocenená na inej literárnej súťaži," píše sa v štatúte. Témy prác sú síce ľubovoľné, no osobitne budú podľa štatútu hodnotené a ocenené literárne práce o Petržalke.

Súťažiaci budú rozdelení do štyroch vekových kategórií - žiaci prvého stupňa, druhého stupňa, stredoškoláci a dospelí nad 20 rokov. "Súťažné práce posúdi odborná porota, na návrh ktorej budú udelené v každej kategórii, zvlášť v každom literárnom druhu, ceny a čestné uznania," uvádza sa v štatúte. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže sa uskutoční v septembri alebo v októbri.

Vlani autori do súťaže prihlásili až 192 literárnych diel. Najmladší autor mal pritom len deväť rokov a najstaršou súťažiacou bola 86-ročná dôchodkyňa.

Literárna súťaž vznikla ešte v roku 1990 ako nápad vtedajšieho riaditeľa petržalskej knižnice Jozefa Pavelku a bola určená žiakom petržalských základných škôl. V roku 1993 ju premenovali na Petržalské súzvuky Ferka Urbánka, teda podľa dramatika, ktorý prežil v Petržalke niekoľko rokov a napísal 54 divadelných hier. Súťaž v roku 2006 získala celoslovenský charakter, uviedla hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

V roku 2012 sa vyhodnotenie súťaže rozšírilo o stretnutie autorov s porotcami. "Začínajúci autori tak majú možnosť priamo si vypočuť interakciu na svoje práce a debatovať o posune, vylepšeniach či prípadných nedostatkoch hodnotených prác," dodala hovorkyňa.

Práce treba do súťaže poslať v troch exemplároch spolu s prihláškou na adresu Miestna knižnica Petržalka, Kutlíkova 17, 851 02 Bratislava 5 a pridať označenie PSFU 2016. Prihlášku aj štatút súťaže nájdu záujemcovia na www.kniznicapetrzalka.sk.