Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Záhorská Bystrica približuje návrh rozšírenia Hodonínskej cesty

Na archívnej snímke cestné práce na Hodonínskej ceste. Foto: TASR Pavol Zachar

Cieľom projektu, ktorý sa má začať realizovať na prelome rokov 2021/2022, je zvýšiť podiel využívania hromadnej dopravy a cyklodopravy a zároveň znížiť zaťaženie osobnou automobilovou dopravou.

Bratislava 26. februára (TASR) – Štúdiu k novej podobe Hodonínskej cesty, ktorá sa má v úseku medzi Lamačom a Záhorskou Bystricou rozšíriť o BUS pruh smerom do mesta a obojsmernú cyklotrasu, si možno pozrieť na stránke mestskej časti Záhorská Bystrica. Cieľom projektu, ktorý sa má začať realizovať na prelome rokov 2021/2022, je zvýšiť podiel využívania hromadnej dopravy a cyklodopravy a zároveň znížiť zaťaženie osobnou automobilovou dopravou.

"Ide o riešenie, ktoré je síce dočasné, no nebude v budúcnosti v kolízii s konečným riešením komunikácie v plnom štvorpruhovom profile, na ktoré je už vydané územné rozhodnutie," pripomenula samospráva.

Riešenie vychádza aj z plánovanej zástavby okolo komunikácie, ktorá sa v budúcnosti bude nachádzať v uzavretej obci, a preto bude na nej rýchlosť znížená na 50 kilometrov za hodinu. "Z týchto dôvodov už dnes treba uvažovať s návrhovou rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu po celej dĺžke od Lamača až po Záhorskú Bystricu, čo dovoľuje vytvoriť nové členenie všetkých jazdných pruhov zo šírky 3,5 metra na menšiu šírku 3,25 metra, ktorá je vyhovujúca podľa platných technických noriem," dodala samospráva.

Starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa na sociálnej sieti uviedol, že magistrát Bratislavy je pripravený vyčleniť financie na projekt, náklady sa odhadujú na úrovni dvoch miliónov eur.