Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici predstavuje akvizície 2023

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Galéria vlani nadobudla aj komorný sochársky objekt sochára Štefana Belohradského (1930 - 2012), ktoré je jeho prvým voľne stojacim sochárskym objektom v zbierkovom fonde ZGJM.

Senica 1. apríla (TASR) - Do konca apríla je v senickej Záhorskej galérii Jána Mudrocha (ZGJM) možnosť si pozrieť akvizície, ktoré nadobudla v uplynulom roku. Do zbierkového fondu pribudlo dielo Júliusa Koreszku i Štefana Belohradského, informovala za galériu Zuzana Dohnalová.

Prezentáciu diel umelcov otvorili súbežne s najnovšou výstavou ZGJM Ingrid Hoffstädter Višňovskej Slepota/Blindness. "V našej zbierke máme ako novinku obraz jedinečného regionálneho krajinára Júliusa Koreszku (1895, Dojč - 1958, Skalica). Dielo zachytáva panorámu krajiny, v popredí je mohutný strom, pod ktorým sedí anonymná postava," uviedla Dohnalová.

Galéria vlani nadobudla aj komorný sochársky objekt sochára Štefana Belohradského (1930 - 2012), ktoré je jeho prvým voľne stojacim sochárskym objektom v zbierkovom fonde ZGJM. "Dielo je prepojené s regiónom Myjava. Ide o jediný model, ktorý slúžil ako predloha k neskoršej realizácii monumentálneho exteriérového hlavného pylónu Pamätníka u Klasovitých (1968) v obci Poriadie, na mieste poslednej bitky prvej slovenskej dobrovoľníckej výpravy z roku 1848, a bol zrealizovaný k 120. výročiu tejto historickej udalosti," doplnila Dohnalová. Má názov Nad Tatrou sa blýska.

"Autor mal na Myjavu prepojenie od roku 1961, keď vytvoril viacero pamätníkov. Jeho jediná výstava v Záhorskej galérii v Senici bola v roku 1995, v našom zbierkovom fonde bol doteraz zastúpený prácami na papieri a razenými medailami s regionálnymi námetmi viažucimi sa k Záhoriu," doplnila Dohnalová.