Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Záhorské múzeum vydalo monografiu o sochárovi Milanovi Flajžíkovi

Na snímke Milan Flajžík pri práci. Foto: TASR

Monografia predstavuje dielo a život sochára, jeho doterajšiu tvorbu, ktorá sa pohybuje v širokom tvorivom rozpätí.

Skalica 26. marca (TASR) - Záhorské múzeum v Skalici, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), vydalo monografiu o akademickom sochárovi Milanovi Flajžíkovi, ktorý je reštaurátorom Záhorského múzea.

Autorkou publikácie s názvom Pod povrchom - Milan Flajžík je Dana Janáčková a kniha vyšla s podporou TTSK. "So sochárom Flajžíkom už spolupracujem 35 rokov a máme za sebou viacero spoločných výstav. Publikácia sa zameriava predovšetkým na voľnú výtvarnú tvorbu autora. Primárne sa venuje soche, kresbe a príležitostne závesnému reliéfu," uviedla Janáčková.

Monografia predstavuje dielo a život sochára, jeho doterajšiu tvorbu, ktorá sa pohybuje v širokom tvorivom rozpätí. "Kniha je zavŕšením 30-ročnej výtvarnej tvorby. Názov predstavuje fakt, že ide o hlbšiu sondu do celej tvorivej činnosti," doplnil Flajžík.

Kniha bola pripravená k okrúhlemu životnému jubileu 60 rokov. "Flajžík je dlhoročným spolupracovníkom múzea a ako reštaurátor pre nás robil viac ako 20 rokov. Vyšli sme mu v ústrety a koľko sme s knihou mohli pomôcť, toľko sme pomohli. Knihu tvoril osvedčený tím v podobe autorky Janáčkovej a grafika Milana Mikulu," informovala riaditeľka Záhorského múzea Viera Drahošová.