Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Záhorská galéria v Senici ponúka návštevníkom dve výstavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Výstava Tiché rozhovory je spoločným autorským projektom autoriek Kati Madarász Decsiovej a Lucie Veselej.

Senica 3. januára (TASR) – Záhorská galéria v Senici, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, otvára od 4. januára opäť svoje výstavné priestory pre verejnosť. Aktuálne je možné prezrieť si dve výstavy. Informovala o tom galéria na webovej stránke.

Výstava Tiché rozhovory je spoločným autorským projektom autoriek Kati Madarász Decsiovej a Lucie Veselej. "Napriek tomu, že sa autorky zaoberajú rôznymi médiami, ich výstava vytvára pomerne symbiotický celok, krehký vo svojej podstate i umiestnení na časovej priamke. Styčnými bodmi sa stali otázky plynutia času, jedinečnosť, ale zároveň aj banálnosť okamihu," uviedla kurátorka výstavy Marianna Brinzová.

Ako doplnila, Decsi predstavuje časti svojich cyklov Transparentné kusy a Zemobrazy. Veselá prezentuje tvorbu z posledných rokov zameranú na prácu s maľbou a vlastným analógovým fotografickým záznamom, ktorý dopĺňa o objekty, zvukové nahrávky a videozáznam.

Druhou je výstava Róberta Makara Lightboxy. Komorná výstava je prezentáciou dvoch svietiacich túb, ktoré pochádzajú zo série už vystavených diel. "Čo pri mnohých tematicky ladených výstavách uniká, je kontext tvorby autora. Makar mal to šťastie, že niekoľko rokov štúdií strávil začiatkom 90. rokov v Paríži v ateliéri Christiana Boltanského, dôležitej osobnosti európskeho konceptuálneho umenia posledných dekád 20. storočia. Som presvedčený, že parížsky pobyt voľnú tvorbu Makara zásadne ovplyvnil," uviedol kurátor výstavy Roman Popelár.

Vstup je možný v režime OP (očkovaní, prekonaní) a za dodržiavania aktuálnych opatrení.