Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V piatich samosprávach Vranovského okresu je Zákaz verejných podujatí

Ilustračné foto. Foto: TASR

Rešpektovať opatrenia nariadené Regionálneho úradu zdravia budú musieť aj organizátori Rally Vranov konaného v piatok a sobotu.

Vranov nad Topľou 14. augusta (TASR) – Zákaz vykonávania hromadných kultúrnych, spoločenských a športových podujatí platí od piatka v ďalších štyroch samosprávach Vranovského okresu. Okrem Vranova nad Topľou, kde sa zákazom riadia od stredy 12. augusta, sa nesmú zhromažďovať obyvatelia v meste Hanušovce nad Topľou a v obciach Soľ, Bystré a Babie. Médiá o tom informovala regionálna hygienička Ľudmila Rosiarová po zasadnutí krízového štábu s tým, že v obci Vlača platí zákaz už dávnejšie.

Okrem Vranova, kde sa zákazom riadia od stredy 12. augusta, sa nesmú zhromažďovať obyvatelia v meste Hanušovce nad Topľou a obciach Soľ, Bystré a Babie. Médiá o tom informovala regionálna hygienička Ľudmila Rosiarová po zasadnutí krízového štábu.

Rozhodnutie riešiť situáciu súvisiacu s výskytom nového koronavírusu zvolaním krízového štábu odôvodnila Rosiarová zvyšujúcim sa počtom pozitívne testovaných pacientov v rôznych častiach okresu. I preto obmedzili konanie hromadných akcií v rámci celého regiónu.

„Smú sa konať hromadné akcie len tam, kde organizátori sú schopní dodržať opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR pri konaní hromadných podujatí. Tam, kde nie sú schopní zabezpečiť dvojmetrové odstupy účastníkov, nosenie rúšok, dezinfekciu a všetko potrebné v súvislosti s konaním akcie, tam sú športové akcie odporúčané vykonávať len bez divákov a kultúrno-spoločenské akcie sú zakázané zatiaľ úplne," vysvetlila.

Hromadné akcie pritom definovala ako podujatia, kde sa kumuluje väčšie množstvo ľudí, ktorí sa bežne nestretávajú. Konanie svadieb je bez obmedzení. Ako Rosiarová doplnila, v domovoch sociálnej starostlivosti aktuálne platí zákaz návštev aj napriek tomu, že v nich neevidujú žiadneho pozitívne testovaného klienta.

V regióne pripadá na jedného pozitívne testovaného aj sto kontaktov. Pacienti sú testovaní nielen vo Vranove, ale i v Humennom a Michalovciach. „Kontaktov je tak veľa, že Vranov by to nestihol," ozrejmila. Ako doplnila, pacienti sú pri poskytovaní kontaktov ústretoví.

Spomedzi 50 pozitívne testovaných v rámci okresu sú podľa jej ďalších slov aktuálne dvaja hospitalizovaní na infekčnom oddelení v nemocnici v Michalovciach, u ostatných sú príznaky mierne, a preto sú len v domácej karanténe, a to spolu s rodinnými príslušníkmi. Karanténa platí aj pre ich kontakty. Dva prípady pozitívne testovaných pochádzajú z Čiech, ďalšie z okresu Prešov a zopár prípadov Regionálny úrad verejného zdravotníctva dohľadať nevie. „V zahraničí neboli," uzavrela Rosiarová.

Ako v súvislosti so zákazom organizovania hromadných podujatí pre TASR potvrdil tréner Mestského futbalového klubu Vranov nad Topľou Roman Lazúr, Slovenský futbalový zväz klubu uznal zrušenie zápasov seniorského i juniorského družstva počas nadchádzajúceho víkendu. Kde a za akých podmienok sa oba zápasy uskutočnia, bude podľa Lazúra závisieť od vývinu situácie.

Rešpektovať opatrenia nariadené Regionálneho úradu zdravia budú musieť aj organizátori Rally Vranov konaného v piatok a sobotu a zrazu veteránov východného Slovenska, ktorý sa uskutoční v sobotu v rekreačnej oblasti Dobrá na Domaši.

Zraz veteránov z východného Slovenska pre koronavírus zrušili


Zraz automobilových veteránov z východného Slovenska, ktorý sa mal konať v sobotu 15. augusta, sa pre opatrenia súvisiace so šírením nového koronavírusu v okrese Vranov nad Topľou neuskutoční. Pre TASR to potvrdil Ján Sarváš, starosta obce Majerovce, kde mala odštartovať spanilá jazda účastníkov okresom.

"Nemohol by sa variť guláš, atrakcie pre deti by museli byť zrušené. Rozhodli sme sa, že to zrušíme všetko. Nemá význam, aby sme tu niekoho ťahali, keď sú tu tieto opatrenia," povedal s tým, že problematickou by bola aj účasť motoristov zo zahraničia. Svoje rozhodnutie opiera i o konzultáciu s regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


O povinnosti organizátorov zabezpečiť dodržiavanie protipandemických opatrení vrátane nosenia rúška či dvojmetrových rozstupov aj medzi účastníkmi vonkajších podujatí na území celého Vranovského okresu rozhodol v piatok dopoludnia okresný krízový štáb. Reagoval tak na zvyšujúci sa počet pozitívne testovaných pacientov v rôznych častiach okresu.

Úplný zákaz hromadných kultúrnych, spoločenských a športových podujatí v rámci okresu platí v mestách Vranov nad Topľou a Hanušovce nad Topľou a obciach Vlača, Soľ, Bystré a Babie. Z dôvodu prevencie tiež platí zákaz návštev vo všetkých domovoch sociálnej starostlivosti.