Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: Inovačné centrum má prispieť k tisícom nových pracovných miest

Na snímke zľava konateľ Cassovia Discovery Park s.r.o. Dominik Hakulin, primátor Košíc Jaroslav Polaček, predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Pavol Sovák, rektorka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Jana Mojžišová a rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť. Foto: TASR – František Iván

Podpisom zakladajúcej zmluvy sa členovia ICKK zaviazali spolupracovať v oblasti výskumu a vývoja a zavádzania nových technológií.

Košice 4. augusta (TASR) - Zastaviť odliv mozgov z Košického kraja, vytvoriť nové pracovné miesta, podporiť inovácie na východe a rozvinúť nový high-tech priemysel bude úlohou Inovačného centra Košického kraja (ICKK). Zakladajúcu zmluvu k nemu v stredu podpísali zástupcovia Košického samosprávneho kraja (KSK), mesta Košice a troch košických univerzít - Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ), Technickej univerzity (TUKE) a Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF).

Partneri v ICKK zároveň založili aj prvý klaster, a to Košický klaster nového priemyslu – Cassovia New Industry Cluster (CNIC). Okrem samospráv a akademického sektora sa doň pridali aj Cassovia Discovery Park, Slovenská akadémia vied (SAV) a Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP).

Predseda KSK Rastislav Trnka očakáva od projektu do budúcna vznik tisícov nových pracovných miest aj investície vo výške 300 miliónov eur pre Košický kraj. „Inovačné centrum Košického kraja je najväčším projektom, ktorý prinesie viac pracovných miest ako ktorýkoľvek nový zamestnávateľ. Realizujeme ho po vzore Juhomoravského inovačného centra, ktoré vytvorilo viac ako 6000 pracovných miest, veľká časť z nich je z východného Slovenska,“ uviedol. Snahou je tak zachytiť šikovných ľudí z regiónu i zvýšiť životnú úroveň. „Predpokladom úspechu je dobrá spolupráca všetkých aktérov, teda verejného, akademického a súkromného sektora, ktorá je dobre nastavená. Inovačné centrum Košického kraja začne svoju prevádzku už na jeseň. Verím, že inovácie, ktoré z jeho činnosti vzídu, pomôžu rozhýbať ekonomiku a prinesú nové produkty, služby a technológie,“ dodal Trnka.

Na snímke zľava rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť, konateľ Cassovia Discovery Park s.r.o. Dominik Hakulin a predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
Foto: TASR – František Iván


V rámci projektu bude zrekonštruovaná časť budovy na Strojárenskej ulici v Košiciach, kde bude inovačné centrum sídliť. V najbližších týždňoch bude zároveň vyhlásené výberové konanie na riaditeľa ICKK. Inovačné centrum bude koordinačným orgánom regionálnej inovačnej stratégie s úlohou koordinovať vývoj a zavádzanie inovácií a nových technológií do praxe.

Za míľnik pre univerzitné prostredie označil tento deň rektor UPJŠ Pavol Sovák. „TUKE, UPJŠ a UVLF týmto dávame verejnosti jasný signál, že jedine vzájomná spolupráca nám zabezpečí ďalší kvalitatívny posun v medzinárodnej súťaži. Kraj aj mesto Košice z nášho pohľadu vykročili správnym smerom, ak sa rozhodli vsadiť na vzdelanie a inovácie. Spoločne vieme vytvoriť zázemie pre atraktívny život talentov či zamestnancov firiem, ktorí majú ambície budovať nový priemysel na základe výsledkov špičkovej vedy a inovatívnych prístupov,“ povedal rektor. Plánované stavebné investície majú za cieľ tiež zatraktívniť prostredie univerzít.

KSK ďalej informoval, že sa plánuje zapojiť do výzvy, ktorú vypíše ministerstvo investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie, s prípravou projektovej dokumentácie súvisiacej s inovačným centrom. V novom programovom období sa bude uchádzať o finančnú podporu na rekonštrukciu zvyšnej časti areálu na Strojárenskej ulici.



„Za podnikateľský sektor vnímame nevyhnutnosť transformácie hospodárskeho prostredia na východnom Slovensku na modernejší, ktorý so sebou okrem vysokého tempa zavádzania vedecko–technického pokroku prináša záujem súkromných investorov. Vyššie príjmy pre národné hospodárstvo aj kraj plynúce z týchto sektorov prinesú dlhodobú zamestnanosť nezávislú od sezónnosti či rozhodnutí zahraničných investorov a prispejú k udržaniu si odborníkov a akademikov na východe Slovenska,“ konštatoval generálny riaditeľ Cassovia Discovery Park Dominik Hakulin.

Podpisom zakladajúcej zmluvy sa členovia ICKK zaviazali spolupracovať v oblasti výskumu a vývoja a zavádzania nových technológií. Spoločne chcú pracovať na prepájaní vedomostí z akademického sektora s podnikateľským, teda s praxou, a vytvárať podmienky pre vznik malých a stredných inovatívnych podnikov. Súčasťou projektu sú aj investície do vedeckej infraštruktúry, budov univerzít a školských internátov či vedeckých parkov.