Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Zamestnanci domova dôchodcov protestovali proti odvolaniu riaditeľky

Takmer 50 ľudí protestovalo proti odvolaniu riaditeľky domova dôchodcov v Tornali. Foto: TASR/Ján Siman

Odvoláva ju Banskobystrický kraj na základe kontrol zariadenia. Zamestnanci dôvody považujú za nepravdivé.

Tornaľa 25. októbra (TASR) - Takmer 50 zamestnancov Domova sociálnych služieb (DSS) v Tornali sa strelo dnes pred hlavným vchodom zariadenia, aby tak spoločne vyjadrili podporu jeho riaditeľke Andrei Gálovej. Návrhom na jej odvolanie sa bude zaoberať zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v pondelok 29. októbra. Ako pre TASR povedala Gálová, momentálne je na nútenej dovolenke, všetky obvinenia, ktoré majú viesť k jej odvolaniu považuje za vykonštruované.

Návrh na odvolanie riaditeľky predloží na rokovanie zastupiteľstva BBSK predseda samosprávneho kraja Vladimír Maňka. Situácii predchádzala séria kontrol v zariadení a preverovaní podnetov, ktoré dostal Úrad BBSK. "Nateraz sa k tejto téme nebudeme vyjadrovať. Dôvody na odvolanie pani riaditeľky predloží predseda BBSK poslancom na rokovaní zastupiteľstva," povedal hovorca BBSK Peter Hajnala.

Protestujúci zamestnanci sa zhromaždili na schodoch domova dôchodcov.
Foto: TASR/Ján Siman
Zamestnanci vyjadrili dnes podporu riaditeľke protestom pred DSS. Viacerí prišli napriek tomu, že mali voľno, alebo boli na dovolenke. "Je to tichá podpora, ktorou chceme vyjadriť, že väčšina zamestnancov stojí za riaditeľkou. Problém mal nastať po jej údajnom fyzickom útoku na jednu so svojich zamestnankýň. Tieto dôvody však odmietame, pretože nie sú pravdivé," povedal zástupca riaditeľky Jozef Berky.

Zamestnankyňa, ktorá fyzický útok riaditeľky ohlásila aj polícii, bola dnes v práci. "Nateraz sa k tejto téme odmietam vyjadriť, svoje stanovisko zverejním až po rokovaní zastupiteľstva," povedala pracovníčka, ktorá si neželá byť menovaná.

Väčšina zamestnancov dnes potvrdila, že sa im v poslednom čase mimoriadne zhoršilo pracovné prostredie, pretože pracujú pod neustálym psychickým tlakom. Skupina pracovníkov nespokojná s prácou riaditeľky na nich údajne vyvíja tlak tvrdením, že ak podporujú riaditeľku, idú proti predsedovi BBSK Vladimírovi Maňkovi. "Pán predseda tu nedávno bol osobne, všetkým zamestnancom sa poďakoval za odvedenú prácu. Ja ho považujem za svedomitého človeka. Všetci zamestnanci, ktorí sme podporili pani riaditeľku, určite nemáme problém s pánom Maňkom," dodal Berky.

Podľa Gálovej sú dôvody na jej odvolanie vykonštruované. "Incident, o ktorom sa hovorí, že som mala napadnúť jednu zo svojich zamestnankýň, nie je pravdivé tvrdenie. Boli tam svedkovia, ktorí to videli. Som ale prekvapená, kto všetko sa zapojil do môjho odvolania. Určite sa proti nemu budem brániť všetkými dostupnými prostriedkami," doplnila Gálová.