Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zamestnanci FM Slovenská protestovali proti sociálnemu dampingu

Protestné zhromaždenie členov odborov a zamestnancov logistickej spoločnosti FM Slovenská organizované Odborovým zväzom KOVO a Základnou organizáciou OZ KOVO FM Slovenská v Seredi vo štvrtok 23. novembra 2017. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Zamestnanci transparentmi i pokrikmi poukazovali na nedobrú atmosféru vo firme, na krátenie prémií, na vyčítajúce listy, ktoré im vedenie adresuje.

Sereď 23. novembra (TASR) – Zhruba 70 zamestnancov FM Slovenská, s.r.o., v Seredi protestovalo vo štvrtok popoludní pred sídlom spoločnosti. Protest zorganizovalo OZ KOVO spolu s tamojšou odborovou organizáciou pre nedodržiavanie platnej kolektívnej zmluvy zo strany zamestnávateľa, sociálny damping a uprednostňovanie agentúrnych srbských zamestnancov pred kmeňovými slovenskými.

Zamestnanci transparentmi i pokrikmi poukazovali na nedobrú atmosféru vo firme, na krátenie prémií, na vyčítajúce listy, ktoré im vedenie adresuje. Prispieva k tomu ale hlavne skutočnosť, že postupne od roku 2015 sa vo firme stále zvyšuje percento agentúrnych, najmä srbských pracovníkov. Podľa predsedníčky odborov v FM Slovenská Eleny Rajnincovej je aktuálne na 342 kmeňových slovenských zamestnancov približne 300 agentúrnych. "Oni pracujú 12-hodinové zmeny päť dní v týždni, majú gastrolístky v minimálnej sume. My chceme dosiahnuť, aby aj títo zamestnanci pracovali za rovnakých podmienok ako domáci. Inak nás lacná pracovná sila postupne nahradí," povedala Rajnincová. Dodala, že vedenie spoločnosti porušilo kolektívnu zmluvu aj tým, že novovytvorené pozície s vyššou mzdou neponúklo svojim kmeňovým zamestnancom, ale srbským brigádnikom.

Predseda OZ KOVO Emil Machyna uviedol, že FM Slovenská je jedným z príkladov, ako sa dá zneužívať agentúrny pracovník. Na Slovensku je, ako konštatoval, veľa firiem, ktoré obdobne postupujú, preto je podľa neho dôležité, aby sa otázka riešila legislatívne a tak sa zabránilo sociálnemu dampingu. V prípade FM Slovenská sa uskutočnilo už jedno spoločné rokovanie z odborovými predákmi, predstavitelia OZ KOVO sú pripravení rovnako do rokovaní vstúpiť. "Ak bude potrebné, pristúpime v Seredi aj k ostrému štrajku," uviedol Machyna a prítomní účastníci protestu to na súhlas odpískali píšťalkami. Dodal, že odbory nemajú záujem zamestnávateľov likvidovať, ale s nimi spolupracovať.

Spoločnosť FM Slovenská sa zaoberá dopravou, skladovaním, obalovými službami a riadením dodávateľského reťazca.