Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zámocká priekopa v Bojniciach zostala opustená, uhynuli všetky labute

Bojnický zámok. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Samec uhynul ešte koncom roka 2019. Lekárska správa z pitvy, ktorú vykonal hlavný veterinár Národnej zoo Bojnice, ukázala, že príčinou úhynu bol jeho zlý kondičný stav.

Bojnice 14. januára (TASR) - Zámocká priekopa v Bojniciach prišla o jeden zo svojich symbolov. Postupne tam v poslednom období uhynuli všetky labute hrbozobé, ktoré ju obývali. Informoval o tom hovorca Národnej zoologickej záhrady Bojnice Jaroslav Slašťan.

"V ostatnom čase sa v areáli Bojnického zámku nachádzali už len torzá mŕtvych jedincov labutí, dôvodom úhynu samca bola zlá fyzická kondícia, samicu a minuloročné mláďatá ulovila líška," uviedol Slašťan.

Samec uhynul ešte koncom roka 2019. Lekárska správa z pitvy, ktorú vykonal hlavný veterinár Národnej zoo Bojnice, ukázala, že príčinou úhynu bol jeho zlý kondičný stav. Druhým jedincom, ktorého torzo vyšetrili v zoo, bolo minuloročné mláďa. Stalo sa obeťou líšky, ktorá na neho zaútočila na brehu jazierka. "Pravdepodobne po uhynutí samca samica nedokázala pred útokom predátora ubrániť svoje potomstvo a nakoniec sa neubránila ani sama. Druhý januárový víkend sa jej stal osudným," doplnil hovorca zoo.

Prípady útoku líšky na labute sú ojedinelé, ale stávajú sa. Bolo tomu tak v roku 2016 pri Rusoveckom kanáli v Čunove i o rok neskôr v Jirnech u Prahy. "Počas zimy je častý aj prirodzený úhyn labutí, choré alebo slabé labute sa jednoducho jari nedožijú. V čase párenia a hniezdenia, ako aj pri ochrane mláďat sú hlavne labutie samce teritoriálne a pri narušení ich územia aj mimoriadne agresívne. Je známych niekoľko prípadov, keď samec pri obrane dokázal líšku zabiť," priblížil Slašťan.

Labuť hrbozobá je naším najväčším vodným vtákom, meria približne 1,5 metra a dospelé samce môžu vážiť až 15 kilogramov. Nesúvisle sa vyskytuje v celej palearktíde. Na západnom Slovensku bolo už v roku 1982 známych 15 úspešných hniezdení. Labuť sa postupne šírila smerom na východ. Tam začala hniezdiť až v roku 1994 v národnej prírodnej rezervácii Senianske rybníky. Labuť hniezdi najmä na stojatých vodách, ako sú štrkoviská a rybníky. Zimuje na nezamŕzajúcich stojatých vodách a vodných tokoch, ako sú Dunaj, Váh, Nitra, Hron, Ipeľ, Hornád, Laborec či Latorica. Odhadovaný počet hniezdiacich párov na Slovensku v rokoch 2013 až 2018 bol 400 až 1000. "V treťom až štvrtom roku života vytvárajú labute trvalé páry. Až 95 percent z nich si je verných po celý život. Spolu môžu prežiť až 50 rokov," dodal Slašťan.