Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zapálenú Morenu hodili folkloristi do rieky Kysuca

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podujatie Morena, Morena, kde si prebývala pripravilo Kysucké múzeum (KM) v Čadci.

Čadca 1. apríla (TASR) – Zapálenú Morenu hodili dnes do rieky Kysuca na konci sprievodu po Čadci folkloristi z Detského folklórneho súboru (DFS) Oščadnička a Folklórneho súboru Račan z Oščadnice.

Podujatie Morena, Morena, kde si prebývala pripravilo Kysucké múzeum (KM) v Čadci. Podľa jeho kultúrnej manažérky Dariny Hnidkovej by sa mal zvyk vynášania Moreny súvisiaci s Veľkou nocou uchovávať. "Má korene v predkresťanskom období, kedy ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily. Morena symbolizovala zimu, preto, ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku alebo k rieke. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vody," povedala Hnidková.

Morenu vynášali podľa vedúcej DFS Oščadnička a FS Račan Veroniky Mačuhovej aj v Oščadnici. "Celou dedinou ju niesli štyri dievčatá. Nesmeli ju otočiť ani na jednu, ani na druhú stranu. No a pod Oščadnicou ju zapálili a hodili do rieky Kysuca. Deťom zo súboru som povysvetľovala, čo to znamenalo, kedy u nás zanikol tento zvyk a potom sme nacvičili piesne," uviedla Mačuhová.

Sprievod vynášania Moreny sa začal pred budovou Kysuckého múzea, pokračoval cez Matičné námestie, Palárikovu ulicu, Ulicu Slobody a skončil zapálením Moreny a jej hodením do rieky na moste pri Kysuckom múzeu.

Tu bude player