Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Žarnovica sa pre betonáreň obrátila na envirorezort

llustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Betonáreň RBR betón plánuje dvojnásobne zvýšiť produkciu.

Žarnovica 29. septembra (TASR) – Betonáreň spoločnosti RBR betón v Žarnovici chce zvýšiť výrobu o viac ako 100 %. Okresný úrad rozhodol, že navrhovaná činnosť nie je predmetom posudzovania vplyvov na životné prostredie. Mesto sa však obrátilo na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, za prioritu totiž považuje kvalitu života obyvateľov. TASR o tom informoval primátor Kamil Danko.

Žarnovica podáva podnet MŽP vo veci zvýšenia výroby betonárne spoločnosti RBR betón. Či plánovaná činnosť podlieha posudzovaniu vplyvov na životné prostredie, tak rozhodne envirorezort. Z podnetu, ktorý bol zverejnený na stránke enviroportálu, vyplýva, že betonáreň chce zvýšiť ročnú výrobu z 45 000 ton na 94 560 ton, čo predstavuje viac ako 100-percentný nárast.

Primátor Žarnovice potvrdil, že mesto víta investície, ktoré v okrese prinášajú ekonomický prínos, prioritou je však zabezpečenie kvality života jeho obyvateľov. „Podnetom sme len upozornili na to, že takýmto zvýšením výroby môže dôjsť k ďalšiemu zaťaženiu územia. Nechceme, aby sa takáto investícia stala väčšou záťažou ako prínosom,“ vysvetlil Danko.

„Žarnovica má za to, že viac ako 100-percentné zvýšenie výroby betónu nemôže byť bez závažných vplyvov na životné prostredie, a tým aj na zdravotný stav obyvateľov, hlavne z hľadiska kvality ovzdušia a hlukovej záťaže a aj v súvislosti s už existujúcimi, respektíve povolenými zdrojmi znečisťovania ovzdušia a hluku v blízkosti betonárne,“ píše primátor v podnete pre MŽP.

Spoločnosť RBR betón chce výrobu zvýšiť personálnymi kapacitami a predĺžením času prevádzky. Reaguje tak na zvýšený dopyt odberateľov a realizáciu viacerých stavebných projektov v regióne.

„Posledné roky patrí Žarnovica v rámci priemyselných aktivít a priemyselnej výroby medzi mestá s najvyššími investíciami na počet obyvateľov,“ doplnil primátor s tým, že miera hlučnosti a prašnosti z priemyselného areálu už teraz v najbližších obytných častiach presahuje normy.